Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Industry open, závody dračích lodí nebo oslava narozenin Divadelního léta

16. červen 2022

Tento víkend se můžete vydat na prohlídku zajímavých industriálních míst a technických památek, zajet můžete na Klatovský festival vína nebo oslavit Den otců ve Škodalandu. A na Borské přehradě se jedou závody dračích lodí.

Rýzmberský hradní guláš

Do přírodního amfiteátru pod hradem Rýzmberk u Kdyně se po dvouleté pauze vrací tradiční akce Rýzmberský hradní guláš. Přehlídka folkové, trampské a country hudby nabídne řadu zvučných jmen. Chybět nebude například Žalman.

Festival Rýzmberský hradní guláš začíná v sobotu 18. června 2022 v 15 hodin. 

30 let Spolku pro záchranu hradu Volfštejna

Velké oslavy chystají v Černošíně ve dnech 17. - 19. června. V pátek od 21 hodin vystoupí v muzejní zahradě Argema, v sobotu od 16 hodin je připraven zajímavý program - letové ukázky dravců, gotický turnaj pánů z Volfštejna, Šermdivadlo Clatonia, nebude chybět ani módní přehlídka historického spodního prádla, zbroje a přileb. V muzeu pak můžete navštívit výstavu, která zachycuje třicetiletou činnost spolku. V neděli se chystají od 14 hodin komentované prohlídky hradu Volfštejn.

Nefestík

Nefestík

Tradiční červnový multižánrový festival se letos již po dvanácté uskuteční v Nepomuku, kde se během tří dnů (17. - 19. června) na pěti scénách představí přes čtyřicet vystupujících z oblasti hudby, divadla i autorské poezie. Program se na jednotlivých scénách nebude překrývat a návštěvníci tak budou mít možnost navštívit kompletní nabídku. Z té můžeme namátkou zmínit např. Kalle, Bubolet, Lazer Viking, slam poetry, Past, Mejra NSK, projekci dokumentárních filmů z festivalu Jeden svět, ranní jógu nebo tibetskou loutkovou pohádku Žebrák a princezna. Vstupné zůstává jako každý rok dobrovolné a pro kompletní info a program navštivte web www.nefestik.cz.

Industry Open

Festival Industry Open opět zve fanoušky industriálních zajímavostí a technických památek na akce v Plzni i okolí. Plzeňské městské dopravní podniky lákají na prohlídky autobusového a trolejbusového depa na Karlově, kam účastníky doveze historický autobus, nebo do budovy hydroelektrárny na Denisově nábřeží, která letos slaví 100 let provozu. Historickým autobusem se můžete vydat i na výlety po stopách těžby uhlí a kaolinu na Plzeňsku. Na nich navštívíte bývalý hlubinný kaolinový důl v Nevřeni, Hornické muzeum ve Zbůchu a další zajímavá místa. A to zdaleka není všechno. Podrobný program festivalu najdete na webu www.industryopen.cz.

Vítání léta v zoo

Na uvítání kalendářního léta připravila Zoologická a botanická zahrada města Plzně v předstihu několika dnů v sobotu 18. června tradiční pohádkovou stezku. Program nachystaný od 10 do 17 hodin si užijí především děti. Stezka začíná u hlavní pokladny v ul. Pod Vinicemi a povede k Tropickému pavilonu. Pro o něco starší návštěvníky, zejména návštěvnice, bude určitě Květinová dívka. Uskutečnit se může díky spolupráci s Integrovanou střední školu živnostenskou Plzeň. Studentky se představí v módních přehlídkách a zájemcům nabídnou zdarma kadeřnické a zkrášlovací služby.

Klatovský festival vína

Klatovský festival vína nabídne v sobotu 18. června od 13 hodin degustaci vín deseti vinařství z Moravy a Čech. Vystoupí folklorní i taneční soubory, atmosféru dokreslí cimbálová muzika, kterou vystřídá jazz-rocková kapela. 2. ročník Klatovského festivalu vína se uskuteční v malebných prostorech Mercandinových sadů.

Cyklofanatik

Fanatik Plzeň

Krajský Cyklofanatik je cyklistická dálková jízda, která se koná v sobotu 18. června. Kancelář závodu, start, cílový areál a místo prezence je na Ranči Šídlovák. Tras jsou určeny pro širokou veřejnost. Účastnit se může každý od svátečních až po výkonnostní jezdce. Pro každého je výzva jiná, pro někoho 350 km, pro někoho 50 km. Pojede se po silnicích a terénem v okolí Plzně, přes města a turistické cíle nejen Plzeňského kraje. Nejedná se o závod! Jede se v kategoriích silniční kola, MTB, koloběžky a elektrokola.

Víno a jídlo na zámku Kozel

Přivítejte léto na festivalu, který spojuje genia loci loveckého zámku Kozel s gastronomickým zážitkem. Ve vinařské sekci vám 14 vinařství nabídne to nejlepší ze své produkce. Ve food zóně najdete desítky stánků a food trucků s pestrým sortimentem jídla a pití. Kouzelná zákoutí zámeckého parku se promění v piknikové zóny. Děti se budou moci vyřádit ve skákacím hradu, na dobových atrakcích nebo v tvořivých dílnách. Chybět nebudou ani řízené degustace vína a prémiových rumů nebo komentované prohlídky zámku. Zváni jste v neděli 19. června od 10 do 18 hodin.

Pilsner Dragon Cup

13. ročník tradičního závodu na velkých dračích lodích na Borské přehradě v Plzni se jede v neděli 19. června od 10 hodin. Jako každoročně se bude závodit v kategorii FUN (amatérské posádky) a FIRMY (firemní posádky) na tratích dlouhých 200 m a 1000 m. Není se čeho bát, vyhrát a především zúčastnit se může každý se svoji partou přátel a užít si báječný den u vody.

Den otců a dědů

I tatínkové a dědečkové mají, stejně jako matky a babičky, svůj den! Čekají na ně hry a soutěže, zahrají kapely Rambanbám a Trilobit Rock, program zajistí skupina historické zábavy Renegáti s historickým kolotočem, dětským koutkem a ukázkou střelby z luku, kuše nebo hodem oštěpem, nožem, sekerou. Pozvání přijala také skupina Zaklínač, která připraví svou vesničku ve stylu známé hry. Těšit se můžete na tvořivé dílničky, soutěže a Klaunku Pepinu. A to zdaleka není všechno! Den otců a dědů a se slaví v plzeňském Škodalandu v neděli 19. června od 13 hodin.

Dechovkový festival

Tradiční západočeský svátek dechové hudby se koná v neděli 19. června v amfiteátru v Tlumačově. Začátek je plánován od 13 hodin. V pestrém programu se představí zvučná jména české i moravské dechové scény, a to Božejáci, Žadovjáci, Úhlavanka a Orchestr ZUŠ Kdyně Pištíci.

Divadelní léto pod plzeňským nebem

Z představení Pláž

Divadelní léto pod plzeňským nebem startuje v neděli 19. června doprovodným programem. Na scéně s hledištěm pro 500 diváků uvidíte představení studentů KALD DAMU s názvem Pláž, začíná ve 21 hodin. Už od 19 hodin bude ale na místě probíhat malá „plážová“ oslava 15. narozenin Divadelního léta. Diváci a příznivci Divadelního léta si na plážových lehátkách, pod palmou a s letním drinkem v ruce zavzpomínají na předcházející ročníky festivalu.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio