Tipy na víkend v Plzeňském kraji: kovářské řemeslo, koncerty i sousedská setkání

24. červen 2021

Vypravte se na Vodní hamr Dobřív, do Muzea jižního Plzeňska v Blovicích, na Bolfánek u Chudenic anebo zůstaňte doma mezi sousedy.

Muzejní noc v zámeckém areálu Hradiště

V pátek 25. června se od 17 hodin koná Muzejní noc na zámku Hradiště, který je sídlem Muzea jižního Plzeňska. Po dobu akce budou otevřeny všechny vchody v zámeckém parku, včetně branek na Bohušov a Husinu. Muzejní noc tematicky navazuje na výstavu DíkůVzdání aneb O kravách a lidech, kterou si můžete prohlédnout. Návštěvníci se kromě textů Matouše Horáka mohou seznámit s tematickými básněmi Václava Hataje – Úslavského a nepřeberným množstvím předmětů vztahujícím se k soužití člověka s domestikovaným skotem. Součástí programu budou komentované prohlídky výstavy, kterou návštěvníky provede její kurátorka PhDr. Radka Křížková Červená.

Muzejní noc na zámku Hradiště

Matouš Horák představí v zámeckém parku stálého studenta University of Ox, volka Bolka, a provede návštěvníky nejen zapřaháním volského potahu. Tradiční způsob sekání travnatých ploch předvede František Šmolík, mistr České republiky v sekání kosou, se svým spolupracovníkem Františkem Balounem.

Hudební tečku připravili učitelé ZUŠ se svými žáky. Píseň Antonína Dvořáka z cyklu Moravských dvojzpěvů Dyby byla kosa nabróšená odstartuje proud lidové, lidovkové, vážné i populární hudby. Koncert začne ve 20 hodin.

Evropský den sousedů

V pátek 25. června nabídne v Luftově zahradě v Doudlevcích Plzeňská krajská rada dětí a mládeže pohybové a tvořivé aktivity a hry pro děti, jako jsou hádanky, kvízy, fotokoutek a další. V 17 hodin zahraje Divadlo jednoho Edy dvě krátké pohádky: Jak sloni k chobotu přišli a O nepořádném křečkovi.

Čtěte také

Do Kaznějovské ulice zve tradičně Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, z.s., které plánuje program na sobotu 26. června. V 15 hodin startuje Sousedská cesta pro děti, od 16 hodin pak začíná komponovaný pořad Stanislava Juríka a jeho hostů. Program doprovodí Švejkovo c.k. TRIO a taneční skupina ADETO. Vystoupí také sólisté sboru Andílci pod vedením Jany Marie Korbelové. V 17:30 se mohou děti těšit na představení pražského Studia Damúza Jakoubkovo splněné přání. V 18 hodin budou připraveny buřty a oheň za doprovodu country písní Old Boye Ladislava Šimona.

Na neděli 27. června proběhnou dvě komentované procházky, které zajišťuje spolek Skrytá Plzeň. Od 10 hodin provede Předhusitskou Plzní roku 1348 Filip Kasl, od 14 hodin pak představí Petr Klíma v rámci Plzeňského architektonického manuálu Doubravku. Procházky jsou jedinou zpoplatněnou částí programu.

První den tradičních kovářských technologií

Vesnické kovářství bude námětem akce, která se v sobotu 26. června od 9 do 17 hodin uskuteční na Vodním hamru v Dobřívě. Zaměří se hlavně na kovářské řemeslo jako takové, přiblíží klasické technologické postupy, používané při výrobě zemědělského nářadí. Hostem na hamru bude kovář Jaroslav Veselý, který seznámí návštěvníky s několika základními kovářskými technikami a jejich vzájemné kombinaci. Součástí bude i předvedení práce na velkých kladivech.

Vinná stezka historickým Areálem Bolfánek

V sobotu 26. června můžete zajet od 10 hodin do Areálu Bolfánek v Chudenicích na 5 km dlouhou vinnou stezku s ochutnávkou od 10 vinařů z Čech, Moravy a Rakouska. Hudební program bude připraven od 18 hodin do půlnoci a vystoupí Domažlická dudácká muzika, Cimbálová muzika Friška a Blue Cimbal s hostem Bárou Basikovou.

Oslavte konec školního roku v zoo

Skutečný konec školního roku je spojen až s posledním červnovým dnem. V Zoologické a botanické zahradě města Plzně se však děti rozloučí se školou již v sobotu 26. června. Od 10 do 17 hodin bude připraven program Adie školo, hurá na prázdniny. Kdo chce pojmout sobotní návštěvu zoo ekologicky, může využít každoroční akce S vysloužilci do zoo. Od 9 do 17 hodin bude možné před oběma pokladnami směnit menší odložený elektrospotřebič (rychlovarnou konvici, fén atp.) za dětskou vstupenku k okamžitému použití. Nabídka platí pro prvních 100 spotřebičů a nevztahuje se na DinoPark. V sobotu 26. června se uskuteční v pravěké osadě za statkem Lüftnerka rovněž první letošní Den pravěkých technologií. Členové spolku Oživená prehistorie návštěvníkům názorně předvádějí a vysvětlují, jak si člověk v pravěku a starověku obstarával obživu a nástroje.

Prázdninová štafeta

Návštěva letní Zoologické a botanické zahrady města Plzně může být pro rodiny s dětmi současně startem do Prázdninové štafety – velkého dvouměsíčního putování po turistických zajímavostech Plzeňského kraje. Stačí navštívit 15 z 50 uvedených štafetových zastavení, vyfotografovat se na nich a snímky zaslat elektronicky pořadatelům. A pak už se můžete těšit na ceny jako je rodinný zahraniční zájezd, či vyhlídkový let na regionem. Vše potřebné se dozvíte na webových stránkách Prázdninové štafety.

Muzikálové a operetní odpoledne

Venuše Dvořáková, Hana Spinethová, Roman Krebs, Stanislava Topinková-Fořťová a klavíristka Táňa Vaněčková uvedou slavné a populární árie z operet a muzikálů v zámeckém parku v Plzni-Křimicích. Koncert se koná v sobotu 26. června. začátek je ve 14 hodin. Vstupné dobrovolené.

Hudební festival Procházky uměním

Mimořádné české hudební osobnosti a významné české komorní soubory vystoupí přes léto na 9. ročníku hudebního festivalu Procházky uměním, který pořádá violistka Jitka Hosprová na šesti místech severního Plzeňska. Mezinárodně uznávaná hudebnice pochází z Dolní Bělé a k regionu má silný vztah. Výtěžek z koncertů každoročně putoval na opravu vybrané duchovní památky, letos podpoří dva mladé houslisty v jejich hudební kariéře.

Sólistka Jitka Hosprová

První zahajovací koncert proběhne v sobotu 26. června od 18 hodin v krásném Santiniho sále Centra Stavitelského dědictví v Plasích na severním Plzeňsku. Vystoupí orchestr Harmonia Prague, dále houslista Miroslav Vilímec a také kontrabasistka Eva Šašínková.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio