Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Oslavy republiky, konec sezóny na Kašperku a Velharticích nebo svatební veletrh

27. říjen 2022

Tento prodloužený víkend můžete v Plzni slavit 28. říjen nebo uzavřít sezónu na hradě Velhartice. Vodní hamr Dobřív zase ukáže, jak naši předkové vyráběli dřevené uhlí v milíři. Podívejte se i na další tipy a pozvánky.

Plzeňské oslavy vzniku republiky

Město Plzeň již pošestnácté připravilo atraktivní celodenní program u příležitosti vzniku samostatného Československa. V pátek 28. října nabídne prohlídky čtyř desítek plzeňských míst za symbolické vstupné 28 korun nebo zcela zdarma. Lidé se mohou těšit do muzeí, galerií, navštívit památky, kulturní a sportovní instituce, absolvovat speciální prohlídky města nebo okružní jízdy historickými vozy. Letošní novinkou je Den otevřených dveří na Masarykově základní škole na Jiráskově náměstí, jejíž základní kámen položil Tomáš Garrigue Masaryk. Škola letos slaví 100 let.

Město připravilo i kulturní program na náměstí Republiky v čase od 13 do 16:30 hodin.  Vystoupí orchestr ZUŠ Sokolovská Ambito a kapela Epydemie, která v některých svých písních připomíná osudy významných osobností československých dějin. Celodenní program vyvrcholí slavnostním shromážděním na náměstí T. G. Masaryka, kde se v 17 hodin koná tradiční vzpomínkový akt. V 18 hodin vyjde z náměstí lampionový Průvod světel. Trasa průvodu je po Klatovské, letos nově odbočí do Americké a Jungmannovy ulice a ulicí B. Smetany dojde na náměstí Republiky, kde se mohou diváci těšit ohňostroj. Proběhne i oblíbený DEPO street food market, a to od 10 do 18 hodin v DEPU2015.

Doprovodné výstavy:

Stavitelé města v letech 1914 – 1948, Smetanovy sady

Sokolská jubilea, mázhauz radnice

Filmové Kašperské Hory

Další ročník filmového festivalu představí od 28. do 30. října různé filmy, které souvisí se Šumavou. Z široké filmové nabídky si tak vyberou nejen dospělí. Ve foyer kina budou promítány dětské filmy a proběhnou zde i animační tvořivé dílny pro děti.

Program:
Pátek 28.10.2022
11:00 Kdopak by se čertů bál, Jezevec Chrujda a dětské animační dílny
14:30 Cesta do Tvojzemí (kinosál)
17:00 Král Šumavy: Fantom temného kraje (kinosál)
19:30 Buko (kinosál)

Sobota 29.10.2022
11:00 Kdopak by se čertů bál, Jezevec Chrujda a dětské animační dílny
14:30 Zvony pro Šumavu (kinosál)
17:00 Princ Mamánek (kinosál)
19:30 Jan Žižka (kinosál)

Neděle 30.10.2022
11:00 Kdopak by se čertů bál, Jezevec Chrujda a dětské animační dílny
14:30 Šumavská legenda Emil Kintzl (kinosál)
17:30 Střídavka (kinosál)

Výroba dřevěného uhlí v milíři

Vodní hamr v Dobřívě zve 28. a 29. října na poslední akci z cyklu Technologie našich předků, tentokrát to bude výroba dřevěného uhlí v milíři. V Pátek 28. října od 9 do 17 hodin proběhne příprava a řezání dřeva, stavba milíře, zapálení a diskuze o použitých technologiích. V sobotu 29. října od 9 do 17 hodin uvidíte postupné rozebrání milíře a použití vypáleného uhlí v kovářské výhni.

Zamykání hradu Velhartice

Zamykání hradu Velhartice

Hrad Velhartice ukončí v sobotu 29. října letošní sezónu. Program je přichystán od 13 do 19 hodin. Poběží se XXIII. ročník Běhu o hradní klíč, návštěvníky čeká loutkové divadlo, ukázka vazby podzimních kytic, lukostřelba, kostýmované prohlídky hradu a ohňostroj.

Veletrh svatební inspirace

DEPO2015 se otevře v neděli 30. října od 11 do 17 hodin svatebním trendům pro rok 2023. Na veletrhu se představí desítky svatebních dodavatelů, umělců a výrobců. Těšit se můžete na módní přehlídky svatebních a společenských šatů, čeká vás taneční workshop, svatební tržiště, kde můžete dát nový smysl svatebním šatům a dekoracím, které už jeden velký den mají za sebou. A můžete si poslechnout vystoupení hudebních skupin, které mohou zahrát i na vaší svatbě.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.