Tipy na víkend v Plzeňském kraji: traktory všech druhů, guláš i Keltové

22. červenec 2021

Tradiční Traktoriáda v Žebnici na severním Plzeňsku zaručuje skvělou podívanou. Dobré jídlo zase slibuje zámek Zelená Hora nebo hrad Švihov. A vybrat si můžete i z další pestré víkendové nabídky.

Závody traktorů všech druhů

18. ročník Traktoriády pořádá v sobotu 24. července obec Žebnice. Závody startují ve 12:30, vyhlášení výsledků je v 17 hodin a v 19 hodin začne zábavný večer. Traktory jsou rozděleny do 4 kategorií: jednoosé frézy tovární výroby, traktory tovární výroby do 25 HP, traktory tovární výroby nad 25 HP a traktory UNLIMITED (domácí výroba).

Street food festival na Švihově

Dobré jídlo na hradě Švihov

Street food festival zažije v sobotu 24. července od 10 hodin vodní hrad Švihov. Připraveny jsou burgery, hot dogy, dezerty, pivo, víno i nealko. V doprovodném programu vystoupí kapely Blue Caravan a Hop a Šavani.

Guláš fest

Zámek Zelená Hora hostí Černobaronský Guláš fest. V sobotu 24. července budete moci ochutnat deset druhů gulášů. K tomu bude hrát kapela Wagabund a večer skupina Orion. Během Guláš festu bude na zámku přístupná i filmová expozice Černí baroni v Nepomuku aneb Terazky se vrací, kterou můžete navštívit mimo festival každý víkend až do 26. září. Guláš fest začíná v 10 hodin.

Keltský den na Radyni

Radyni obsadí v sobotu 24. července od 13 hodin pradávní a tajemnem obestření Keltové. Návštěvníci se díky nim ocitnou v mladší době železné. Uslyší keltskou hudbu, uvidí dobová řemesla, vyzkoušejí si práci s keramickou dílnou, budou přihlížet válečné vřavě i keltské svatbě a dokonce se sami budou moci utkat v turnaji o dřevěný meč. Pro děti je připravená keramická dílnička a nejlepší výrobky budou oceněny. Vstupné 80 Kč a snížené 50 Kč zahrnuje i prohlídku hradu.

Pekelný léto v Holýšově

V sobotu 24. července zahraje v areálu Pekelného ostrova skupina Divokej Bill, která v rámci své tour Marathon 2021 zahraje ty největší hity. Areál se otevře v 15 hodin, koncert skupiny Divokej Bill začne v 21 hodin, připraveny jsou i předkapely.

Komentované prohlídky v kostele sv. Mikuláše

Už od 17. července 2021 je pro veřejnost pravidelně zpřístupněn kostel sv. Mikuláše, gotická bazilika z počátku 14. století, pozoruhodná památka raně středověké architektury a nejstarší dochovaný objekt v Kašperských Horách. Pozoruhodná památka raně středověké architektury vyniká řadou původně dochovaných detailů a původními gotickými malbami na stěnách. Denně kromě neděle,a to až do konce letošního srpna lze absolvovat komentované prohlídky, jež začínají od 9 hodin v každou celou hodinu. Poslední prohlídka vychází v 16 hodin. Vedle kostela sv. Mikuláše je součástí prohlídky i návštěva kaple sv. Anny a historické části hřbitova.

Kostel je dostupný příjemnou procházkou alejí ke kostelu, jež činí přibližně 20 min chůze z náměstí v Kašperských Horách. Kostel sv. Mikuláše byl zpřístupněn díky spolupráci mezi zdejší farností a Městem Kašperské Hory, přičemž návštěvnický provoz a průvodce zajišťuje hrad Kašperk. Cena prohlídky je 100 Kč pro dospělé, zlevněné vstupní činí 75 Kč. Délka prohlídky je 50 minut.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio