Tokáň z vepřového masa. Pilíř maďarské kuchyně

Tokáň tvoří jeden ze základních pilířů maďarské kuchyně, vedle paprikáše, guláše a perkeltu. Tokáň se upravuje podobně jako guláš, maso se ale krájí na nudličky přes vlákna. Použitím různého koření, smetany, hub, vína nebo protlaku z rajčat, můžeme dosáhnout nejrozmanitějších obměn.

Ingredience
  • 600 g vepřového masa z plece
  • 2 cibule, 2 papriky
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 1 stroužek česneku
  • 70 g slaniny
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • mletý pepř, sůl
  • vývar
  • 1 lžíce sádla
  • 200 ml smetany

Maso otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na nudličky. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a rozškvaříme. Přidáme maso a prudce opečeme.

Následně přidáme sádlo, najemno nakrájenou cibuli, mletou papriku, mouku, opepříme a osolíme. Promícháme a krátce zasmažíme. Pak podlijeme vývarem a pod poklicí dusíme.

K téměř měkkému masu přidáme očištěné a na nudličky nakrájené papriky, plátky česneku a rajčatový protlak, dusíme doměkka. Na závěr zalijeme pokrm smetanou a velmi krátce povaříme.

Příloha: těstoviny, vařené brambory, noky apod.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko