Tom Jones slaví 82. narozeniny

7. červen 2022

Začínal v 60. letech a s tímto obdobím je také jeho kariéra nejvíce spojována. Přesto získal cenu za mimořádný přínos hudbě ještě i po několika desetiletích - v roce 2003, v době, kdy už byla hlavně mladou generací preferována úplně jiná muzika.

Vnímání a hodnocení populární hudby se v průběhu 20. století značně měnilo. A s tím i náhledy fanoušků i odborníků na jednotlivé interprety. Ty se však často, mnohdy i diametrálně lišily. Porovnejme si dejme tomu dva velice významné zpěváky, které každý zná. Oba v encyklopediích zaplňují někdy i celé stránky. Jde o Boba Dylana a Toma Jonese. Jejich pěvecký projev je značně rozdílný. Ale za hvězdy největší velikosti jsou považováni oba. V minulých staletích by jejich zpěv byl určitě hodnocen jinak. Jenže jak zpívá Dylan - časy se mění. Na druhé straně tzv. velký hlas je stále ceněn.

Tom Jones začínal v době, kdy prim hrály hlavně skupiny. Ale na vyhlašování hudebních cen prestižního časopisu New Musical Expres už v dubnu roku 1965 stanul na pódiu vedle Beatles, Rolling Stones a dalších oblíbených kapel. A nebyl to jen úspěch na rok či dva. V průběhu dalších desetiletí vyprodával Tom Jones sály a sportovní haly. Jeho desky se stále prodávaly po milionech. V novém tisíciletí spolupracoval s mladými muzikanty, někdy i o generace mladšími. Nakonec, kdo by odolal takovému hlasu, který zní v písničce Delilah.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.