Tony Bennet: I Left My Heart In San Francisco

Jednu z nejprodávanějších skladeb 20. století natočil u nás Waldemar Matuška s názvem Vzpomínka na San Francisco. Originál je z repertoáru Tonyho Bennetta, který získával se svým zpěvem rekordy ještě ve svých 95 letech. V červenci v nedožitých 97 letech zemřel.

Tonyho Bennetta, narozený v roce 1926, začínal se zpěvem už v sedmi letech v minstrelských show, a svou první LP natočil v roce 1950. Až v roce 2021, tedy týden po svých 95. narozeninách, ohlásil konec koncertování a odchod do důchodu. Jeho poslední album Love for Sale, ve spolupráci s Lady Gaga, vyšlo hned v dalším měsíci r. 2021. Nahrávka získala obecně dobré recenze a debutovala na osmém místě v hitparádě.

Bennett tak získal rekord v Guinnesově knize rekordů pro nejstarší osobu, která vydala album nového materiálu, ve věku 95 let a 60 dní. Umělec v jednom z rozhovorů prohlásil: Nikdy nezpívám píseň, která je špatně napsaná. V myslích milionů posluchačů je ale asi nejvýrazněji zapsán skladbou Zanechal jsem své srdce v San Franciscu.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.