Třetí festival v Plzni přivítá seniory z celého Česka

5. říjen 2021 15:08, aktualizováno

Senioři z celé České republiky se v závěru tohoto týdne sjedou do Plzně na akci s názvem Třetí festival. Pořadatelem přehlídky, na které se "třetí generace" může vzájemně podělit o své úspěchy v oblasti kulturních aktivit, je Mezigenerační a dobrovolnické centrum Totem.

První pilotní ročník festivalu se uskutečnil v roce 2009 a od té doby se koná každé dva roky. Letošní v pořadí už sedmý ročník začne v pátek 8. října a potrvá do neděle 10. října.

„Festival je třídenní a letos ho zahájíme vernisáží výstavy fotografií přímo u nás v Totemu, následovat bude divadelní představení seniorek z Prahy a v sobotu plánujeme komponovaný program, který bude probíhat od 16 hodin. Celé odpoledne a večer budou skupiny, které přijedou, prezentovat své aktivity. Na neděli jsou připravené workshopy a je to opět vzájemná výměna dovedností a aktivit, které senioři dělají,“ uvedla ředitelka Totemu Vlastimila Faiferlíková.

Většina aktivit festivalu je určená jen pro skupiny seniorů, kromě komponovaného programu, který je přístupný i veřejnosti a uskuteční se v kulturním domě Jas v Plzni na Slovanech ve velkém společenském sále.

Na každý ročník Třetího festivalu se sjedou desítky seniorů

„Letos očekáváme okolo 96 účastníků, přičemž v jiných ročnících, kdy byla ještě příznivější doba, tak se sjíždělo okolo 250 seniorů. Senioři přijedou například z Ostravy, Českých Budějovic, Volar nebo Vysočiny. Moc se těšíme a jsme rádi, že takovouto akci můžeme zase uspořádat,“ doplnila Vlastimila Faiferlíková

Totem pracuje se seniory téměř dvacet let. Nápad na to uspořádat v Plzni Třetí festival, ale přišel od studentů pedagogiky.

„Se seniory pracujeme od roku 2003. A tak jsme poznávali nejen ty naše plzeňské, ale napojili se na nás třeba i domažličtí, klatovští a postupně jsme se rozšiřovali za hranice Plzeňského kraje, a tak nám přišlo škoda, že tento potenciál není podporován a prezentován. Moji studenti pedagogiky volného času, kteří jsou z celé republiky, říkali, že u nich jsou také senioři, kteří tančí a zpívají, a tak přišli s nápadem setkávání. My jsme tuhle myšlenku uchopili a zrealizovali,“ dodala ředitelka Totemu Vlastimila Faiferlíková.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio