Třezalka má své kontraindikace, opatrně i s následným pobytem na slunci

2. červenec 2022

Třezalka tečkovaná je známá a oblíbená léčivka především v případě psychických a ženských hormonálních potíží. Pozor ale na interakce s léky.

„U třezalky si musíme dávat pozor, pokud bereme nějaké léky, aby nám je buď úplně nevyřadila z provozu, anebo naopak nezvýšila jejich účinek. Jedná se zejména o hormonální antikoncepci, léky na deprese a imunosupresiva,“ upozorňuje bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová. Připomíná také fotosenzitivitu vyvolanou užíváním třezalky. Jak se ujistit, že sbíráme skutečně třezalku? Při kterých zdravotních problémech tato bylinka pomáhá?

Tuřín Dalibor

Úsloví „být zdravý jako tuřín“ zná většina z nás, tuřín má ale ve svém jídelníčku málokdo. A je to škoda, protože kdysi běžně pěstovaný tuřín je opravdu zdravá zelenina. Konzumovat můžeme celou rostlinu, bulvu i listy. Přelom června a července je vhodnou dobou pro výsev tuřínu na listy. Kdo chtěl vypěstovat bulvy, vyséval tuřín už brzy na jaře. Jak se o tuřín starat, radí zahradník Jan Kraus.

Autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin Jana Vlková si v červenci ráda pochutnává na jedlých květech, patří mezi ně denivky, bohyšky a juka. Nabízíme vám recept na Jukovou omeletu, který jí dal student pocházející ze Salvadoru.

Tchýnin jazyk - tohle ne zrovna hezké pojmenování si vysloužila skromná pokojová rostlina, známá také jako tenura. Svojí nenáročností udělá radost i začínajícímu pěstiteli. Největším nebezpečím je pro ni přelití. Vadit jí tudíž nebude ani vaše zhruba dvoutýdenní nepřítomnost. Nikdy ovšem tuto pokojovku nenechávejte stát ve vodě!

Zveme např. na Tesařské sympozium VII. pro všechny zájemce o tradiční tesařské řemeslo 8. až 16. 7. v Těchonicích na Klatovsku, na výstavu modelů z Lega Ašské kostičky do 31. 7. v KC LaRitma v Aši a na výstavu 180 let Prazdroje do 24. 2. 2023 v Pivovarském muzeu v Plzni.

Po deštích se v parcích a zahradách hojně vyrojily štítovky jelení. Tato jedlá houba roste na tlejících pařezech, stejně jako jí podobná nejedlá štítovka černolemá. Jak je od sebe odlišit? A proč štítovku jelení raději nedávat do jiného jídla než do polévky? Víme od mykologa Zdeňka Hájka.

Jak zajistit dostatek vody pokojovkám, když odjíždíte na dovolenou a nemáte nikoho, kdo by vám chodil do bytu květiny zalévat? Několik tipů jsme dostali od Simony Bratršovské.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio