Tři druhy pomazánek
podle paní Hanky z Chebu
Pomazánka z nivy a celeru
Suroviny:
200g nivy
50g másla
100g bílého jogurtu
100g syrového celeru
50g cibule
1 lžíce sekané pažitky
sůl
na ozdobu: kapie, rajče,ředkvičky, kiwi, vlašský ořech
Postup:
Nivu jemně nastrouháme a promícháme se změklým máslem, jogurtem, přidáme nastrouhaný celer, jemně nakrájenou cibuli a pažitku, osolíme. Dobře promícháme, mažeme na pečivo(rohlíky, bagetky ) nakonec ozdobíme.
Tuňáková s křenem
Suroviny:
125g pomazánkového másla
125g tuňáka v oleji
50g cibule
1 velká lžíce strouhaného křenu
sůl, pepř
na ozdobu: vajíčko, rajče, olivy, kapie
Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady a mažeme na pečivo, nakonec dozdobíme.
Rokfórová pěna
Suroviny:
50g másla
150g nivy
2 lžíce smetany
mletá paprika (podle chuti sladká i pálivá)
sůl
na ozdobu: vajíčko, ředkvičky, rajče, olivy, vlašský ořech
Postup:
Do vyšlehaného másla zašleháme najemno nastrouhanou nivu, přidáme smetanu, papriku a podle chuti osolíme.Mažeme na pečivo a nakonec ozdobíme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.