Trini Lopez: If I Had A Hammer

18. květen 2021

Když v červnu a červenci 2013 vystoupil zpěvák Trini Lopez se světově proslulým Andre Rieu a jeho 70ti členným symfonickým orchestrem v nizozemském Maastrichtu, bylo na každé show přes 12 000 lidí. Trini je nechal tančit v uličkách i před pódiem. Po každé show se fanoušci tlačili kolem zpěváka, ve snaze získat jeho autogram nebo se s ním vyfotografovat. Jak umělec prohlásil, cítil, že je zpět v 60. letech.

V roce 1969 vyšla u nás na singlu písnička Milana Chladila s názvem Božský Trini. Zpívá se v ní, že v nebi vládne ptačí zpěv a Trini Lopez je tam šéf. Hned na začátku textu, který napsal Ivo Fischer, ale Chladil tvrdí, že to co nám zkusí hrát, kdekdo z vás bude znát. Ruku na srdce, kdo z posluchačů zná zpěváka Triniho Lopeze, i když hity z jeho repertoáru byly a jsou známé po celém světě, to znamená i u nás.

Kdokoli může namítnout, že jeho nejslavnější skladby nazpívali v originále jiní interpreti. Jenže Trini Lopez dodal písničkám strhující atmosféru nejen svým projevem, ale zvláštním způsobem natáčení, když si do studia zval své posluchače z klubů, kde často vystupoval. Toto rozverné publikum pak v průběhu nahrávání svého favorita povzbuzovalo, hlasitě vychvalovali jeho projev, pískali, dupali a tleskali. Studiové nahrávky pak vypadaly jako živé, tedy z koncertu.

Lopezův styl získal označení american-latin-rock. Prostor pro realizaci této muziky nabídl hudebníkovi sám Frank Sinatra, když mu dal šanci ve své gramofonové firmě Reprise.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio