Tucet jedovatých zmijí gabunských přibylo do plzeňské ZOO

3. březen 2006

Vzácný přírůstek - vlastně hned dvanáct nových přírůstků - má plzeňská ZOO. Poslední únorový den se tu narodila mláďata jedovaté zmije gabunské. Je to jedna z největších zmijí na světě a také jeden z nejjedovatějších druhů v Africe. Zoologická zahrada tyto robustní africké živorodé zmije chová několik let, má samce a dvě samice, ale poprvé se podařil jejich odchov.

V dospělosti zmije dorůstá délky přes 1,5 metru, mláďata mají zatím kolem 30 centimetrů. Dospělé zmije gabunské patří k největším a nejtěžším zmijím na světě - mají mohutné tělo, které váží až kolem deseti kilogramů. Zmije gabunské mají nápadnou kresbu, v přírodě je ale skvrny dokonale maskují ve spadaném listí. I její hlava má tvar listu. Číhá v pralesním podrostu a je výborně skrytá před kořistí, kterou loví tehdy, když se přiblíží na dosah. Dokonalé mimikry ji mohou skrýt i před domorodci. Zmije má velké zásoby jedu, který dokáže zabít i člověka, její až pět centimetrů dlouhé jedové zuby jsou údajně nejdelší na světě. Podle některých zoologů ale tento druh není příliš útočný a uštkne například, když na ni někdo šlápne. Pak dokáže útočit velmi rychle.

Jak uvedl mluvčí ZOO Martin Vobruba, jde o velice jedovatého hada, takže veškerá manipulace, například výměna substrátu v teráriu, podléhá velké opatrnosti a obezřetnosti. Chovatelé s gabunskými zmijemi manipulují jen výjimečně a v nejnutnějších případech. Všechna mláďata už přelovili. Část jich nechají v sousedním teráriu, aby návštěvníci mohli porovnat, že už malí hadi mají podobné zbarvení i tělesné proporce jako dospělí plazi.

Logo

Plzeňská ZOO patří v Česku k zahradám s největším počtem chovaných hadů. Kolekce čítá téměř 60 druhů. Mezi nejvzácnější patří madagaskarský hroznýš psohlavý, hroznýš Dumerillův a krajta tygrovitá. Zmije gabunské mají kromě Plzně ještě ZOO v Praze a Jihlavě.

Spustit audio