Turistická infocentra slaví svůj den. Návštěvníky čekají prohlídky i dárky

24. říjen 2019 07:20

Informační centra v celé České republice dnes historicky poprvé oslaví svůj den. Symbolicky připadl na 24. října. Na stejný den již v roce 1972 OSN stanovila Světový den pro rozvoj informací. Asociace turistických informačních center ČR zvolila tento den také proto, že slaví 25 let své existence. K akci se připojují Plzeň, Dobřany, Starý Plzenec a další města.

Dnešní oslavná akce je ze strany turistických informačních center neformální. V České republice máme pestrou nabídku turistických cílů, takže každé infocentrum si pro své návštěvníky mohlo připravit program samostatně. Podle Jana Matouše ze sekretariátu asociace se ale ze začátku vůbec nevědělo, jaký bude zájem ze stran infocenter. To bylo v době, kdy rada Asociace turistických informačních center o vyhlášení tohoto dne teprve uvažovala. Nakonec se k dnešním oslavám připojilo asi 180 informačních center z celé České republiky.

Kamna, koleje a portrét prezidenta

Speciálním programem se do akce zapojí plzeňské turistické informační centrum, které je na náměstí Republiky, vedle radnice. Otevřeno je 362 dnů v roce. Infocentrum provozuje městská organizace Plzeň – turismus. Jeho hlavní náplní je poskytování informací turistům, prodej suvenýrů a poskytování průvodcovských služeb, zprostředkovává rovněž ubytování.

„Řídíme se tím, že by od nás neměl nikdo odcházet s odpovědí ,nevím‘ “. Ovšem ne všechny dotazy našich klientů souvisí s turistikou. Setkali jsme se s řadou až kuriózních dotazů, jako například kde se dají opravit kamna, zda máme v prodeji portrét prezidenta nebo kolik mají rozchod tramvajové koleje. I proto jsme se rozhodli připojit ke Dni turistických informačních center a ukázat veřejnosti, co práce za pultem obnáší,“ vysvětlila vedoucí Turistického informačního centra Dalibor Linda.

Po celý den dostanou všichni zákazníci k nákupu malý dárek. Speciální program je připraven také pro děti. V rámci oslavy připravilo informační centrum prohlídku města s názvem „O Plzni vážně a nevážně“. Průvodce v kostýmu zájemce provede historickým centrem a ukáže jim Plzeň z trochu jiného úhlu. Prohlídka začíná v 16 hodin. Vstupenky v ceně 50 korun je možné zakoupit v infocentru.

K akci se připojuje také informační centrum v Dobřanech, kde mají pro návštěvníky připravené komentované prohlídky dobřanských kostelů sv. Víta a sv. Mikuláše, do kterých bude po celý den vstup zdarma. V průběhu celé provozní doby bude mít nachystané taky drobné občerstvení a všichni, kdo přijdou, dostanou malý dárek - zelenobílé látkové sáčky vhodné třeba na pečivo nebo zeleninu.

Dalším infocentrem bude třeba to ve Starém Plzenci, které si také pro návštěvníky přichystalo drobné dárky. Především chce ale s lidmi navázat bližší vztah a seznámit je se svou činností. To je vlastně společný cíl této dnešní akce pro všechna infocentra v České republice.

autoři: Karolína Sedláková , iko
Spustit audio