U obce Záchlumí se v lese skrývá kámen s tajemnými stopami

14. únor 2021 14:10, aktualizováno

Jak se ocitly stopy kopyta a boty na balvanu v lese u Záchlumí na Tachovsku? O tom vypráví tamní pověst.

Míst s názvem Čertův kámen je v regionu hned několik, toto si ale nese i zvláštní tajemnou atmosféru. V pochmurném lese u obce Záchlumí se nachází velký balvan, na němž jsou zvláštní stopy, které prý nepocházejí od lidí. Připomínají spíše kopyto a botu.

Kronikář obce Záchlumí Petr Trávníček

„Pověst vypráví, že když se v Záchlumí stavěl kostel, tak to velmi pobouřilo satana, který se rozhodl stavbu i s dělníky zničit. Proto odletěl pro velký balvan, s nímž letěl zpátky do Záchlumí, aby stavbu zničil. Po cestě nad lesem se mu zjevila panna Marie a on se tak vylekal, že kámen upustil. Kámen zmizel v zeleni stromů a čert, ať se snažil, jak chtěl, nemohl balvan ze země vytáhnout,“ vyprávěl pověst kronikář obce Záchlumí Petr Trávníček. Pověst praví, že čert ve vzteku, že nemůže balvan vytáhnout, ho alespoň zadupal do země. Jak na kameni skákal, zůstal na něm otisk kopyta a boty.

Čertův kámen v Záchlumí

Ke kameni chodí často školáci a děti z mateřské školky. Je to oblíbený turistický cíl lidí z okolních obcí. Lesní cesty vedoucí okolo Čertova kamene míří do obcí Záchlumí a Kšice. „V okolí se také v raném novověku a na konci středověku těžila železná ruda, po které tu zůstalo mnoho jam a děr," vysvětlil Petr Trávníček.

K balvanu se dá dostat po lesních a polních cestičkách. Kámen se nachází asi 350 metrů jihozápadně od vrcholu kopce Stelky, která je jedním z nejvyšších bodů v okolí. Od obce je Čertův kámen vzdálený asi 1,5 km.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio