Účastníci víkendové vycházky se mohli projít nejstarším porostem Českého lesa. Vyrazili i za vzácnými áróny

O tomto  víkendu se konala vycházka za vzácnými květy árónu plamatého, který je v Plzeňském kraji raritou a roste zejména v Českém lese. Rozšířenější je pak na Moravě. Vycházku připravila Chráněná krajinná oblast Český les a vedl ji lesník Miroslav Žižka a botanik Vojtěch Adamec.

Na startu u bývalé obce Pleš se sešlo více než tři desítky účastníků. Výprava vedla kolem Kocových kamenů pod vojenským objektem Velký Zvon, kde slovem přiblížil historii kamenů i objektu lesník Miroslav Žižka. „Vybrali jsme velmi zajímavou trasu, kde se účastníci mohli projít jedním z nejcennějších a také nejstarším porostem Českého lesa. Jde o absolutně bezzásahovou část, na které je kromě úžasných rostlin také mnoho historických objektů i zaniklých míst, jako například obec Václav, nebo vojenský objekt Velkého Zvonu, který je trvale uzavřený,“ uvedl Miroslav Žižka. 

Výprava končila opět v místě srazu, ale kdo měl zájem, mohl se ještě ve skupině podívat na louky v okolí Pleše. „Výpravy děláme hlavně pro lidi, kteří mají zájem jak o přírodu, tak i o historii těchto částí Českého lesa. Dříve byly některé části tohoto pohraničí nepřístupné, ale teď je zájemci můžou poznávat, všude jsou značené cesty a spousta zajímavostí. Pokaždé naše výpravy směrujeme za nějakým cílem, tady šlo hlavně o možnost vidět v květu vzácné áróny plamaté, a také i medvědí česnek. Na výpravy samozřejmě zveme znalé průvodce,“ uvedla Lucie Koryťáková z CHKO Český les z regionálního pracoviště v Přimdě.

Další výprava je plánována na 27. června, kdy se zájemci vydají z Novosedel na Liščí horu.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio