Učí se jazyky a zkoumají včely. Na klatovském gymnáziu probíhá mezinárodní projekt

7. červen 2022 13:21, aktualizováno

Klatovské gymnázium hostí mezinárodní projekt ERASMUS+ s názvem Bee important. Ten má upozornit na význam včel pro planetu a motivovat studenty k ekologickému myšlení.

Studenti ze slovenského Prešova, ze Španělské La Carloty a také z Ostravska se v těchto dnech sešli na gymnáziu v Klatovech, aby se společně zapojili do mezinárodního projektu ERASMUS+ s názvem Bee important. Čekají je tak nejen výlety a práce v terénu, ale téma včel, medu a včelařství se prolíná i všemi běžnými předměty. Třeba chemií, biologií, ale také hudební výchovou. Na podzim pojedou klatovští studenti na Ostravsko a na Slovensko a příští rok přijedou do Klatov studenti z německého Viechtachu.

Projekt Bee important na klatovském gymnáziu

Vendula a Hanka z Orlové v učebně chemie provádí fehlingův test. „V jedné zkumavce máme med a v druhé náhražku, snažíme se je testem rozpoznat,“ popsaly. Hanka už v rámci projektu byla v Německu a kontakt s jinými kulturami je podle ní přínosný. „Med se nahrazuje roztokem cukru a během pokusu zjišťujeme, jestli se vyredukuje měď a zbarví se obsah zkumavky do červena,“ vysvětlil vyučující Jiří Šlégl.

V učebně biologie mají studenti za úkol vypreparovat včelí žihadlo. „Pak ho budou sledovat pod mikroskopem,“ uvedl učitel Lukáš Bešta. Něco podobného zkouší vůbec poprvé studentka Anna ze Španělska. Pak si studenti poslechnou také hudbu, spojenou s tématem hmyzu. „Let čmeláka od Rimského Korsakova, ale pro odlehčení také Včelku Máju a Včelí medvídky,“ říká vyučující Olga Birtusová.

„Tento projekt má několik rovin. Měl by směřovat k osvětě o životě včel, důležité ale je také setkávání s rodilými mluvčími. Studenti si procvičí angličtinu, němčinu i španělštinu, což jsou všechno jazyky, které vyučujeme na našem gymnáziu. Zároveň jim zadarmo umožníme výjezdy do zahraničí, do míst, která na projektu participují,“ myslí si zástupce ředitele Rudolf Salvetr mladší.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio