Umrznuté prsty mu zajistily partnerku pro život i pro zdolávání hor

12. září 2017

Plzeňský rodák Čestmír Lukeš je romantická duše. V době normalizace odešel za svobodou do Švýcarska a uprostřed Alp žije dodnes. Po horách leze i všude jinde po světě a hledá místa s mimořádným půvabem nebo sympatickými lidmi, ale i taková, kde dosud lidská noha nestála.

První výstupy absolvoval na cvičných skalách na Radyni, dnes už běžně zdolává sedmitisícovky. A to společně s partnerkou, kterou našel v nemocnici. U jeho lůžka stála jako fyzioterapeutka v době, kdy mu při jednom výstupu umrzly tři prsty na noze. Dnes po horách lezou spolu a Čestmír Lukeš má tak první pomoc vždy po ruce.

S dalšími emigranty zakreslil novou cestu. Rozhlas byl u toho

V zimě roku 1985 společně s dalšími 2 emigranty, Jiřím Šmídem a Michalem Pitelkou, podnikl výstup, který řadí mezi nejvýznamnější okamžiky své horolezecké kariéry. Zakreslili tehdy novou cestu v severní stěně Eigeru, která je jednou z nejvyšších evropských stěn. Zážitky z dobrodružné výpravy přenášel lokální rozhlas v Curychu a posluchači se o horolezce strachovali zejména v okamžicích, kdy jim nepřálo počasí. A jak se vůbec hledá a „značkuje“ neprobádaná cesta?

Nemám se jako prase v žitě, jak si mnozí Češi myslí

Švýcarsko považuje především za oázu klidu a na návrat do rodné vlasti nepomýšlí. Je rád, že zdejší politické kotrmelce může sledovat jen zpovzdálí, ale se svými krajany se přitom vždycky rád potká a promluví s nimi. Co na tom, že třeba na druhé straně planety v poušti Atacama.

Co mu dal Tibet? Kde a v jakých výškách objevil hrobky Inků? Co se člověku na vrcholcích hor honí hlavou? A který sen si Čestmír Lukeš ještě nesplnil? Poslechněte si sami!

Spustit audio