Úpadek hutí Pilsen Steel projednával soud

20. červen 2019 09:35

Soud v Plzni se včera poprvé sešel s věřiteli zadlužených hutí a kováren Pilsen Steel. Podnik s miliardovými dluhy od ledna nevyrábí a stovky zaměstnanců zůstávají doma. Včerejší jednání trvalo sedm hodin.

Krajský soud v Plzni začal projednávat konkurz plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel. Firma s miliardovými dluhy od ledna nevyrábí. Zhruba šest set zaměstnanců zůstává doma s příslibem, že budou dostávat náhradu mzdy. Do března peníze dostávali, náhrady do konce dubna jim doplatil úřad práce, peníze za květen už ale nedostali. Včera se soud poprvé sešel s věřiteli.

„Od 1. ledna jsme doma a pořád nevíme, co bude dál,“ řekl jeden ze zaměstnanců. „Doufám, že se to zase rozběhne, že se to vrátí do starých kolejí,“ sdělil jiný. K soudu přišla také předsedkyně podnikových odborů Ivanka Smolková. „Věřím, že zástupci věřitelů, kteří vzejdou z tohoto soudu, to znamená věřitelský výbor, vyslyší podání insolvenčního správce a skutečně ho potvrdí ve funkci, protože se ukazuje, že je to jediný člověk, který měl odvahu ukázat situaci tak, jak opravdu je,“ podotkla.

Insolvenční správce většinu pohledávek popřel

Insolvenční správce Jaroslav Brož u soudu uvedl, že věřitelé po Pilsen Steel požadují přes 9 miliard korun. Pohledávky správce přezkoumal, většinu z nich ale popřel. „Společnost se kompletně oddlužila na základě minulé reorganizace, takže cirka v roce 2014 začala podnikat s čistým štítem, a dnes v roce 2019 jsme tady s obrovskými dluhy,“ sdělil. Insolvenční správce popírá pohledávky, u kterých se domnívá, že nejsou po právu.

Mezi popřenými jsou i pohledávky největších věřitelů

Mezi popřenými jsou i pohledávky největších věřitelů - Mezinárodní investiční banky, Vněšekonombanky a VEB kapital. „Jde o pohledávky osob, které ovládaly dlužníka. Vidím v tom ekonomickou a právní provazbu mezi mezinárodní investiční bankou a koncernovými věřiteli,“ upřesnil. Na otázku proč ruská Vněšekonombanka dál financovala ztrátový podnik, odpověděl její právník Petr Kališ: „Toto nemůžu komentovat, ale bylo to v zájmu zaměstnanosti regionu a podniku jako takového.“

Věřitelé schválili současného insolvenčního správce Jaroslava Brože a zvolili tříčlenný věřitelský výbor. V něm je Česká správa sociálního zabezpečení, finanční úřad a Plzeňská teplárenská. Insolvenční správce se bude starat o provoz podniku a co nejrychleji hledat kupce, který by obnovil výrobu. „Podnik bude třeba ocenit nezávislým znalcem a podle toho bude určena obvyklá cena tohoto podniku a na konkrétním správci pak bude, aby v součinnosti s věřitelskými orgány  a insolvenčním soudem zvolili adekvátní zpeněžovací proces,“ řekl Brož. Zájemce o koupi podniku už se ozval. Konkrétní být insolvenční správce nechtěl.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související