Útěchu a povzbuzení nabízí v těchto dnech plzeňský biskup Tomáš Holub

6. duben 2020 11:35

Věřící i nevěřící lidé z Plzeňské diecéze, kteří prožívají těžkosti nebo cítí úzkost, mohou biskupovi Tomáši Holubovi v případě potřeby zavolat na speciální telefonní linku. Za několik dní fungování už na ni zavolaly desítky lidí.

„Už to byly desítky hovorů. Musím říct, že mě hodně překvapilo, že přibývají SMS zprávy. Lidé, než by se odvážili zavolat, tak raději píšou zprávy. Témata hovorů jsou pestrá, od milých pozdravů, kdy lidé chtějí jen povzbudit či poděkovat, přes lidi, kteří v osobním životě prožívají něco těžkého, až po to, že někteří mají potřebu vyjádřit, že církev nemají vůbec rádi a že je velmi irituje. Myslím, že ta škála patří právě k této době a naslouchání nabízím každému,“ uvedl biskup Tomáš Holub.

Na linku volají lidé z celé Plzeňské diecéze. „Myslím, že volajících lidí, se kterými se osobně potkávám, je zatím naprostá menšina. Věřím, že naslouchání je něco, co patří k základu služby kněze nebo biskupa, ať je koronavir nebo není. To co nabízím já, je jen lidský zájem o lidi, kteří prožívají to samé co my,“ vysvětlil Tomáš Holub.

Nebojte se, společně to zvládneme!

Lidé se podle biskupa Holuba nemají obávat, protože v tom nejsou sami. „Je zcela pochopitelné, že teď se obáváme nebo jsme znejistěni my všichni. Důležité je, abychom si teď vzájemně pomáhali, a abychom byli jeden vůči druhému vnímaví, a uvědomili si, že tohle překonat, je možné pouze společně. A že to není věc jen lékařů, policie, hasičů či naší rodiny, ale že je to věc nás všech. V okamžiku, kdy půjdeme v solidaritě společně, tak jdeme správnou cestou, která má cíl. Tím je naděje, že tady je Bůh, jenž je silnější, než cokoliv, co nás může takhle překvapit, někdy i velmi těžce a nepříjemně. Takže nebojme se,“ dodal Tomáš Holub.

Na telefonním čísle 733 147 777 bude plzeňský biskup Tomáš Holub pro všechny, kdo to potřebují, každý den kromě neděle vždy od 11 do 13 hodin, a to minimálně do Velikonoc.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio