Úterní kulturní echo

12. listopad 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Ve třech městech Plzeňského kraje - Plzni, Horšovském Týně a Dobřanech - probíhá 6. ročník mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež „Juniorfest". Jeho podrobný program najdete na www.juniorfest.cz. Mezi doprovodné akce festivalu patří loupežnické setkání s režisérem Karlem Smyczekem a dalšími hosty dnes od 16:30 hodin na zámku v Horšovském Týně nebo - poprvé v Dobřanech - workshopy plzeňské Techmanie a to od 16 hodin před dobřanským kinem Káčko.

V Plzni je v plném proudu také festival nejen animovaného filmu „Podzimní sklizeň Animánie". Dnešek pořadatelé označují jako „Temné úterý" a zvou vás do Anděl Caffé Music Baru - v 19:30 hodin na úspěšnou černou komedii Dona Hertzfeldta „It's such a beautiful day" a v 21 hodin na pásmo animovaných hororů. Další program festivalu je k dispozici na www.animanie.cz.

Mimořádnou událostí bude dnešní premiéra filmu „Nepravděpodobná romance" režiséra Ivana Vojnára spojená s diskusí s tvůrčí delegací - do kina Beseda na ni láká Filmový klub Plzeň. Snímek retrospektivní formou zachycuje tvrdou životní zkoušku dvou téměř dospělých žen. „Nepravděpodobná romance" vás v plzeňském kině Beseda čeká ve 20 hodin.

Filmový klub Plzeň jako vždy promítá také v 17 hodin - na dnešek připravil další dvě části dokumentárního seriálu „Příběh filmu: Odysea". Výpravný příběh o vývoji filmu natáčel severoirský filmový kritik Mark Cousins plných 6 let, plzeňský Filmový klub chce během následujících měsíců postupně uvést všech 15 dílů.

Moliérova „Lakomce" v režii Jana Buriana na dnešní večer naplánovalo plzeňské Velké divadlo. Jedna z nejúspěšnějších autorových her je hrozivým a zároveň směšným obrazem bytosti, která se vzdala své lidské tváře - obrazem drtivě aktuálním v období baroka i v současnosti. V titulní roli uvidíte Pavla Pavlovského, představení tentokrát vyhrazené pro seniory začne v 19 hodin.

„Adéla ještě nevečeřela" - muzikál scénáristy a textaře Radka Balaše a skladatele Ondřeje Brouska vás pobaví v 19 hodin v Komorním divadle v Plzni. Muzikál se hrdě hlásí ke své filmové předloze, přidává ovšem mnoho nového. Dočkáte se i překvapení v podobě zpívající a tančící Adély, která se má ke svému zločinnému stvořiteli s přítulností takřka milostnou.

Monodrama inspirované životem a předčasně ukončenou kariérou Laďky Kozderkové „Psáno do písku" má na programu Západočeské divadlo v Chebu. Jde o dramatizaci knihy Jana Hergeta o známé herečce a zpěvačce, kterou ztvárňuje Klára Štěpánková. Zhlédnout ji můžete od 17 hodin ve studiu d chebského divadla.

„Ženy v (ne)pokoji" na dnešek nachystalo Divadlo Dialog v Plzni. Absurdně falešnou komedii Jana Sojky o ženské trojjedinosti tam ve 20 hodin předvedou Divadlo JakoHost a Antidivadlo.

„Operní a operetní galashow" s hudbou z děl Mozarta, Čajkovského, Verdiho, Smetany a dalších klasiků nabízí Divadlo Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Program doplní italské písně. Zpívat budou sopranistka Liana Sass a tenorista Vladimír Koval. Do františkolázeňského divadla zamiřte na 19. hodinu 30. minutu.

Koncert klavírního oddělení Konzervatoře Plzeň se dnes uskuteční v plzeňském Domě hudby. A kdy na něj můžete přijít? V 19:30 hodin.

Vodnářský zvon dnes rozezní prostory Divadla Klatovy. Jedná se o prastarý nástroj, první písemné zmínky o něm pocházejí z čínské dynastie Ming. Je složen ze sedmi kovů, které symbolizují naši sluneční soustavu. Rezonance, které Vodnářský zvon vydává, údajně kladně ovlivňují lidskou mysl i tělo. V klatovském divadle vás s ním seznámí Tomáš Pfeiffer - dnes v 19 hodin.

Kniha o páteru Ferdovi bude v 17 hodin představena v kino kavárně Kafe SIRKUS v Sušici.

„Jak lépe poznat psinečky a třtiny" - to je téma přednášky Milana Štecha, předsedy jihočeské pobočky České botanické společnosti, která se dnes koná v Západočeském muzeu v Plzni. Za poznáváním trav se tam můžete vypravit na 16. hodinu 30. minutu.

Výstava prací italského tvůrce Egidia Castelliho nazvaná „Industriální Itálie" má v 17 hodin vernisáž v galerii Městského divadla v Mariánských Lázních. Navštívit ji můžete do 16. prosince.

Pohádkou dnes děti potěší Městské divadlo v Sokolově. Hastrman Tatrman se chce stát vodnickým králem a bydlet v rybníku Svět. Vydá se tedy na cestu, která se změní v jedno velké dobrodružství - v 17 hodin v sokolovském divadle. „Dobrodružství hastrmana Tatrmana" autorky Dany Pražákové tam sehraje pražské Divadlo Julie Jurištové.

Spustit audio