Úterní kulturní echo

16. duben 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Režisér uprostřed osobní i tvůrčí krize a kolem něj 21 žen, které zastupují celou škálu ženských postav v mužském světě – od matky přes milenku až po prostitutku. To je muzikál „Nine“ na námět slavného Felliniho filmu „8 1“, který jako vůbec první v Česku zařadilo na svůj repertoár plzeňské divadlo. Dnešní představení je určeno pro seniory – zváni jsou na 19. hodinu do Komorního divadla v Plzni.

Inscenaci „Othello“ v podání pražského Divadelního spolku Kašpar dnes můžete zhlédnout v Městském divadle Sokolov. Hlavní role ve světoznámém příběhu Williama Shakespeara o Maurovi a krásné Benátčance ztvárňují Jan Potměšil a Alena Doláková. Drama nejen o lásce, žárlivosti, vášni a podezíravosti má sokolovské divadlo na programu v 19 hodin.

Anglickou komedii „Kouzlo domova“ dnes nabízí Divadlo Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Britský dramatik William Maugham dokonale vystihl poněkud rozmarnou ženu, která vás za asistence svých dvou manželů hravě utvrdí v tom, že jenom žena ví, čeho je žena schopna. Do františkolázeňského divadla přijďte na 19. hodinu.

Se svojí „Besídkou“ plnou nápadů, nejnovějších scének, skečů, písní i tanců přijíždí dnes do Mariánských Lázní Divadlo Sklep. V mariánskolázeňském Městském divadle vás pobaví od 19 hodin 30 minut.

„Vůně včel a bzukot medu“ – to je název autorské trilogie Antidivadla o holičství, ukradené židli a prvním soudu. Na její reprízu láká od 20 hodin Divadlo Dialog v Plzni.

Filmový klub Plzeň dnes promítá snímek „Pátrání po Sugar Manovi“ švédského režiséra Malika Bendjelloula, nositele nejnovějšího Oscara v kategorii Dokumentární film a dalších 25 cen z festivalů po celém světě. Vypráví neuvěřitelný, ale pravdivý příběh Rodrigueze: největší folkové hvězdy 70. let, která - nebyla. O tom, že ty nejpozoruhodnější a zároveň nejpodivnější příběhy píše sám život, se můžete přesvědčit v 17 a ve 20 hodin v plzeňském kině Beseda.

Zpěvačka, instrumentalistka a autorka hudby i textařka Radůza vystoupí dnes spolu se svou doprovodnou kapelou v Karlovarském městském divadle. Zazní především písně z jejího posledního CD „Ocelový město" – od 19:30 v divadle v Karlových Varech.

Jemná a hravá poetika a komorní atmosféra vás čekají na koncertě Karla Plíhala „Vzduchoprázdniny“, na kterém oblíbený zpěvák, kytarista a básník uvede písničky ze svého nového stejnojmenného CD. Jste-li starší 12 let, zamiřte na koncert Karla Plíhala na 19. hodinu do Měšťanské besedy v Plzni.

Přední historik architektury Benjamin Frágner představí dnes v Plzni činnost Výzkumného centra průmyslového dědictví při Fakultě architektury ČVUT v Praze, jehož je ředitelem. Přednáška nazvaná „Industriální topografie – Mapování, poznávání a nové využití historických průmyslových staveb“ je naplánována od 17 hodin v domu U Zlatého slunce, sídle Národního památkového ústavu v Plzni. Vstup je volný.

„Tak to bych udělal taky… Současné umění v zajetí omylů“ – to je téma přednášky Yvony Ferencové z Moravské galerie v Brně, která se dnes uskuteční v plzeňské Západočeské galerii. Jedná se o další díl cyklu občanského sdružení Johan „Umění dívat se / vizuální kultura v soudobé společnosti“. Přednáška je spojena s krátkým workshopem, který vám pomůže navodit svobodný dialog s dílem bez předsudků a pochybností. Do přednáškového sálu galerie v Pražské 13 dorazte v 18 hodin.

„Jak se z renesančního talíře stala wimbledonská mísa?“ Odpověď na tuto otázku vám dá další přednáška z cyklu „Příběhy předmětů aneb Co skrývají sbírky Západočeského muzea“. Jan Mergl ji v plzeňském muzeu bude mít od 17 hodin.

Poslední Šangri-La – tak se přezdívá himálajskému království Bhútán, které se dlouho vyvíjelo nezávisle na zbytku světa. Drží svéráznou kulturu buddhismu i pohádkovou přírodu. Dnes v 19 hodin v Měšťanské besedě v Plzni se do této země přenesete s cestovatelem Rudolfem Švaříčkem. Organizátorem přednášky je plzeňská ZOO.

Na „Toulky podhůřím Šumavy“ se můžete vypravit v klatovském Hifiklubu. Od Svatoboru po Plánický hřeben vás pomocí svých snímků provede fotograf Stanislav Švíka – začátek je v 19 hodin 30 minut.

Spustit audio

Více z pořadu