Úterní kulturní echo

30. duben 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Milovníci klasické operety by neměli vynechat představení slavného Straussova „Netopýra“ - dnes večer ve Velkém divadle v Plzni. Toto představení je určeno pro seniory, kteří na ně mají zvýhodněné vstupné. Do Velkého divadla zamiřte na 19. hodinu.

„Krvavou svatbu“ dnes uvádí Komorní divadlo v Plzni. Drama, jehož autorem je Španěl Federico García Lorca, se stalo předlohou k novému autorskému tanečnímu divadlu choreografky Aleny Peškové a skladatelky Gabriely Vermelho. V původní hře jde o moderní variantu vesnické tragédie, příběh lásky plný vášnivých emocí. Baletní soubor Divadla Josefa Kajetána Tyla vypráví Lorcova slova pohybem, hudbou, barvou i stínem – v 19 hodin v plzeňském Komorním divadle.

Jednoaktová opera Francise Poulenca „Lidský hlas“ dnes zazní v Klubu Komorního divadla v Plzni. Strhující monodrama s tragickým vyústěním je posledním telefonickým rozhovorem ženy s jejím milencem. Hlavní roli hraje a zpívá členka plzeňské opery Ivana Klimentová – místo a čas: divadlo v Klubu, v 19 hodin.

Hru s názvem „Tattoo“ švýcarského dramatika s českými kořeny Igora Bauersimy dnes naposledy nabízí Divadlo Dialog v Plzni. Jedná se o společný projekt plzeňského souboru Spodina a pražského spolku Kašpar. Inscenace není jen o tetování – spíše je o stopách, které na nás zanechává život. O lásce, zradě, sexu, přátelství. O tom, že je téměř nemožné rozeznávat v našem světě hranice reality a také skutečné hodnoty. Co dělat, když dostanete darem potetované tělo mrtvého přítele? Dozvíte se, když zajdete na derniéru hry v 19 hodin do plzeňského Dialogu.

Americký snímek „Spring Breakers“ promítá dnes Filmový klub Plzeň. Americký kontroverzní scénárista a režisér Harmony Korine tentokrát vykreslil příběh čtyř sexy středoškolaček, které vyloupí fast food. Při oslavách v motelovém pokoji se zábava zvrhne a překročí zákonnou hranici. Dívky jsou zatčeny a stanou – pouze v bikinách – před soudem. Tam za ně překvapivě zaplatí kauci nechvalně proslulý gangster, který je vezme pod svá křídla a začíná ta nejdivočejší jarní jízda, co pamatují… Zažít ji s nimi můžete i vy – dnes od 17 nebo 20 hodin v plzeňském kině Beseda.

„Nové poznatky o rukopisech“ – to je téma přednášky Jiřího Urbana, která se uskuteční v Západočeské galerii v Plzni. Budete na ní seznámeni s neznámými skutečnostmi o průzkumu Rukopisů, s novými poznatky o jejich jazyku a stylu i s některými málo známými názory na vznik Rukopisů – dnes v 17 hodin v přednáškovém sále v Pražské 13. Akce patří k doprovodnému programu k výstavě „Svět chce být klamán – fikce a mystifikace v umění 19. století“, která ve výstavní síni „13“ v Plzni potrvá do 5. května.

Na téma „Sladkovodní giganti“ bude v Měšťanské besedě v Plzni přednášet Jakub Vágner. Společně s ním navštívíte povodí řeky Amazonky v Jižní Americe a také nové lokace, které se teprve objeví ve vysílání televizního pořadu „Rybí legendy“. S rybářem Jakubem Vágnerem se můžete v plzeňské Měšťanské besedě setkat dnes v 19 hodin.

Slet čarodějnic a stavění májky patří mezi události dnešního dne ve většině měst a obcí. Nejinak tomu bude v Sušici, kde „Slet ježibab“ tradičně pořádají studenti místního gymnázia. Těšit se můžete na předtančení, soutěže, volbu Miss ježibaba 2013, nezbytné pálení čarodějnic a vystoupení strakonické skupiny historického šermu Vendeta Strakonice. K tanci a křepčení zahraje skupina Orchidea. Zváni jste od 16 hodin na sušické náměstí Svobody a poté do lesoparku Luh.

Dnes máte poslední možnost vidět výstavu obrazů malíře, grafika a restaurátora Antonína Mužíka v Galerii Muzea Šumavy v Kašperských Horách. V tvorbě plzeňského rodáka žijícího v Kutné Hoře jsou významně zastoupeny motivy z jihozápadních Čech.

Komedie francouzské dramatičky Yasminy Reza „Bůh masakru“ dnes ovládne studio D Západočeského divadla Cheb. Kultivovaní rodiče jedenáctiletých chlapců se sejdou, aby urovnali jejich spor, který vyústil ve rvačku a vyražení zubů. Jenže kam se na ně za chvíli jejich ratolesti s jedním klacíkem hrabou… Do Západočeského divadla v Chebu se vydejte na 10. hodinu.

Diváci od 4 let mohou DOPOLEDNE v 9 hodin v plzeňském Divadle Alfa zhlédnout maňáskovou inscenaci se spoustou písniček „Žabákova dobrodružství“. Na motivy knížky Kenneta Grahama ji napsal IvoFišer.

Spustit audio

Více z pořadu