Úterní kulturní echo

14. květen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Slavnou operu Giacoma Pucciniho „Tosca“ v režii Jana Buriana a hudebním nastudování Petra Kofroně má na programu Velké divadlo v Plzni. Pucciniho pátá opera vznikla podle úspěšné hry francouzského dramatika Victoriena Sardoua a stala se jednou z nejhranějších oper světového repertoáru. Její příběh je zasazen do roku 1800 v Římě. Láska dvou mladých umělců - operní zpěvačky a malíře - je ohrožena, po ženě touží šéf policie. Ve Velkém divadle „Toscu“ uslyšíte v italském originále, doprovodí ji české titulky - dnes v 19 hodin.

Balet „Sen noci svatojánské“ s hudbou Felixe Mendelssohna-Bartholdyho vás okouzlí i pobaví na scéně Komorního divadla v Plzni. V Shakespearově hravém příběhu se svět lidí střetává se světem elfů, což vede k propletenci omylů a vášní a následně ke šťastnému pohádkovému konci s trojí svatbou. Jeho provedení plzeňským baletem jistě osloví starší i mladší diváky - v 19 hodin v plzeňském Komorním divadle.

Naďa Konvalinková a Jan Zadražil dnes v Sokolově sehrají představení „Sheldon a jeho matka paní Levinová“. Komedie autorského tandemu Bobrick - Steinová je tvořen sérií dopisů, které si mezi sebou vyměňují mladý básník a jeho panovačná matka. Oba se snaží pochopit svůj komplikovaný vztah. Nakonec zjišťují, že k tomu, aby byli dokonale šťastni, od sebe nikdy nebudou dostatečně daleko. Městské divadlo Sokolov vás uvítá v 19 hodin.

Slavný western režiséra Sergia Leoneho „Tenkrát na západě“ v restaurované digitální podobě dnes uvádí Filmový klub Plzeň. Ikona amerického westernu Henry Fonda si v něm poprvé v životě zahrál zápornou postavu, hlavní ženskou roli ztvárnila Claudia Cardinalová. Kultovní snímek můžete od 17 anebo 20 hodin zhlédnout v plzeňském kině Beseda.

Také v Plané zamiřte do kina: Plánský biograf od 17 hodin promítá animovaný „Kozí příběh se sýrem“.

Jarním večírkem se zpěvy a tanci vás potěší „Burianova kulturní ozdravovna“ v plzeňském Západočeském muzeu. Jan Burian pro vás vybere písně v Plzni neznámé i úplně nové. Do Západočeského muzea přijďte na 19. hodinu.

„Merdetour aneb Listování se Stephenem Clarkem“ vás večer čeká v Měšťanské besedě v Plzni. Projekt scénických čtení Lukáše Hejlíka tentokrát nabízí setkání s autorem bestsellerů Merde, který nedávno pokřtil už pátý díl této řady. Jarem a vtipem prosluněné „Listování“ doplní debata se spisovatelem a autogramiáda. Začátek je ve 20 hodin v plzeňské Besedě.

Občanské sdružení Oupn Ér zaměřené na pořádání hudebních festivalů a akcí se dnes účastní projektu „Kontejnery k světu“. V rámci „svého“ kontejneru u Lochotínského pavilonku v Plzni uspořádá půldenní mini festival, na kterém vystoupí řada folkových skupin a interpretů, mezi nimi Perníková chaloupka nebo vítěz divácké ceny oblastního kola Porty v Pardubicích Michal Willie Sedláček. Festival proběhne od 16 do 20 hodin, naváže na něj pořad Kulturní kavárny Jabloň „Duo My tři a přátelé“.

„Ztráty a nálezy“ - to je název nové výstavy, která je ode dneška přístupná v Muzeu Královského hvozdu v Nýrsku. Jejím základem jsou nalezené předměty, které sběratel známý pod přezdívkou Jezero shromažďuje už celé půlstoletí. Své nálezy přidali také muzejníci a tak expozice obsahuje řadu nejroztodivnějších předmětů, v jejichž rozpoznávání si budete moci i zasoutěžit - v případě úspěchu se můžete těšit na odměnu. Muzeum v Nýrsku má otevřeno od úterý do soboty od 9 do 12 a od 12:30 do 16 hodin, v neděli jen odpoledne.

Spustit audio

Více z pořadu