Úterní kulturní echo

11. červen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Festival historické hudby v Plzni pokračuje koncertem v katedrále svatého Bartoloměje s podtitulem „Sacra et concentus: hudba z českých pramenů od Karla IV. k Habsburkům". Na programu jsou Guillaume de Mahaut Francesco Landini, Tomas Luis de Victoria a další. Zpívá a na dobové nástroje hraje soubor Concerto Aventino - v plzeňské katedrále dnes od 19 hodin 30 minut.

Operu „Faust a Markétka" francouzského romantického skladatele Charlese Gounoda uvádí naposledy v této sezóně Velké divadlo v Plzni. Postava středověkého německého učence doktora Fausta, který svou duši zaprodal ďáblu, inspirovala mnoho literátů, dramatiků i hudebníků. Gounodovo zpracování je na operních scénách patrně nejoblíbenější - v plzeňském Velkém divadle si je můžete vychutnat od 19 hodin ve francouzském originále s českými titulky.

Už od roku 1894 baví diváky ve Francii a Evropě rozverná Feydeauova komedie „Taková ženská na krku". Mladý hrdina se rozhoduje mezi vášnivou milenkou a nevěstou, která by mu přinesla společenskou prestiž, od této zápletky autor odvíjí děj plný postav, divokých situací a gagů. Dnes večer může tato jiskřivá komedie pobavit i vás - od 19 hodin v Komorním divadle v Plzni. V hlavních rolích uvidíte Andreu Černou a Jana Maléře.

S „Deštivými dny" Keithe Huffa hostuje v Karlových Varech pražské Divadlo Ungelt. Americké drama je hrou o síle přátelství a zároveň kriminálním příběhem. Hlavní role drsných policejních parťáků přátelících se od dětství ztvárňují Richard Krajčo a David Švehlík - dnes od 19 hodin 30 minut v Karlovarském městském divadle.

Bláznivý „Molotovův koktejl aneb Jelitu Čilinic" předvede v Divadle Dialog v Plzni soubor Ludvíci. Začátek je v 19 hodin 30 minut.

Nestárnoucí komedii Howarda Hawkse o prototypu okouzlující sexuální bohyně s plavou hřívou, která si omotává srdce všech okolních mužů - „Páni mají radši blondýnky" - dnes promítá Filmový klub Plzeň. Projekce je součástí přehlídky tří digitálně zremastrovaných kultovních filmů s Marilyn Monroe ze světových archivů provázející mezinárodní putovní výstavu „Marilyn". Ta se až do 20. září nachází v Jízdárně Pražského hradu a diváci se vstupenkou z kteréhokoli filmu z přehlídky mají nárok na druhý lístek na výstavu zdarma. Snímek „Páni mají radši blondýnky" můžete zhlédnout v 17 nebo ve 20 hodin v plzeňském kině Beseda.

„Nahlížení 2013" - to je název pořadu, který prezentuje práci Literárně - dramatického oboru Základní umělecké školy Josefa Kličky v Klatovech. Zváni jste na 16. hodinu do Divadla Klatovy.

Spustit audio

Více z pořadu