Úterní kulturní echo

18. červen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Violoncello a klavír budou mít prim při dnešním Komorním koncertu Karlovarského symfonického orchestru. Zazní skladby Beethovena, Martinů a Francka, sólo zahrají violoncellista Martin Ondráček a klavírista Jan Šimandl - od 19 hodin 30 minut v Lázních III v Karlových Varech.

Inscenaci "Bolero, Carmina burana" má na programu Velké divadlo v Plzni. Úvodní část večera nabídne v tanečním ztvárnění dvě skladby Maurice Ravela - La Valse a Bolero, další vyplní kantáta Carmina burana od Carla Orffa. Dirigentem je Jiří Štrunc, režisérem a choreografem Zdeněk Prokeš. Do plzeňského Velkého divadla zamiřte na 19. hodinu.

Americký muzikál „Footloose aneb Tanec není zločin" na dnešek připravilo Komorní divadlo v Plzni. Příběh, který je o tanci a zároveň přináší výpověď své generace, stvořila do podoby muzikálu trojice autorů Pitchford, Bobbie a Snow. V inscenaci režiséra Romana Meluzína se uplatňují především mladí sólisté plzeňského muzikálového souboru - dnes v 19 hodin v Komorním divadle.

„Monology vagíny" americké autorky Eve Ensler dnes do Plzně přiváží Intimní divadlo Bláhové Dáši. Představení je oslavou ženské sexuality ve vší její složitosti a tajemnosti. S Dagmar Bláhovou, Michaelou Sajlerovou a Jitkou Asterovou můžete dojemnou a rozpustilou exkurzi do této poslední neprobádané oblasti podniknout od 20 hodin v zahradě plzeňské Měšťanské besedy.

Na „Divadlo na zámku" v Plzni - Křimicích láká Divadelní spolek Jezírko. Ve 20 hodin má na programu Renčínovu „Nejkrásnější válku" - vyprávění o athénských ženách, které se rozhodly ukončit věčnou mužskou touhu válčit.

Filmový klub Plzeň dnes promítá klasickou konverzační komedii Billyho Wildera „Slaměný vdovec". Podlehne beznadějně zamilovaný ženatý muž, kterému odjela manželka i se synem na léto pryč, svodům vnadné sousedky? Snímek „Slaměný vdovec" včetně slavné scény, kdy proud vzduchu zvedne Marilyn Monroe sukni až nad ramena, můžete zhlédnout v 17 nebo ve 20 hodin v plzeňském kině Beseda.

„Fotografie jako relikvie?" - to je téma dnešní přednášky z cyklu „Umění dívat se / Vizuální kultura v soudobé společnosti" občanského sdružení Johan. V přednáškovém sále Západočeské galerie v Pražské 13 v Plzni ji od 18 hodin povede Michaela Fišerová z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze.

Václav Rout, dudák, fotograf a milovník Skotska, a Jaroslav Kalný, trojnásobný mistr Evropy v rallyecrossu, dnes budou hosty v sušické talkshow Radka Nakládala „Škrtněte si, prosím". Zváni jste na 20. hodinu do kinokavárny Sušice.

„Jarní benefici" dnes pořádá Základní škola Spálené Poříčí. Její žáci vystoupí v 9 a v 17 hodin na spálenopoříčském náměstí, těšit se můžete na školní kapelu, pěvecký sbor, country tance, break dance i pohádku. Výtěžek akce bude věnován rodinám postiženým povodněmi.

Spustit audio

Více z pořadu