Úterní kulturní echo

25. červen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Moliérova „Lakomce" v režii Jana Buriana uvádí dnes večer plzeňské Velké divadlo. Jedna z nejúspěšnějších autorových her je hrozivým a zároveň směšným obrazem bytosti, která se vzdala své lidské tváře - obrazem drtivě aktuálním v období baroka i v současnosti. V titulní roli exceluje Pavel Pavlovský, začátek je v 19 hodin.

Na hudební komedii Lumíra Olšovského o dvou lidech pro čtyři herce v podání Divadelní společnosti Háta láká Měšťanská beseda v Plzni. Představení je součástí cyklu „Letní koktejl" v zahradě plzeňské Měšťanské besedy, těšit se můžete na Moniku Absolonovou, Radka Valentu, Lumíra Olšovského a Jana Maxiána. Zváni jste na 19. hodinu a 30. minutu.

Komedii finského dramatika Bengta Ahlforse „Paní plukovníková" sehrají v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních členové tamního divadelního souboru. Trochu smutná komedie o nezdolné chuti do života, potřebě lásky, komunikace a porozumění začne ve františkolázeňském divadle v 19 hodin.

Tři známé komediální aktovky od autorů konce 18. století s přesahem do současné doby předvede v Divadle Dialog v Plzni pod názvem „Tři komedie z aktovky" divadelní spolek DC Eagle. Uvidíte dvě komedie o vztazích z různých společenských vrstev a bláznivou grotesku z jedné odpolední oslavy jubilea v bance - dnes v 19 hodin 30 minut v plzeňském Dialogu.

„Čtyři vraždy stačí, drahoušku!" - známou komedii Miloše Macourka a Oldřicha Lipského nastudoval pod režijním vedením Zuzany Navrátilové sušický Divadelní spolek Schody. Inscenaci můžete zhlédnout v 19 hodin 30 minut v Kulturním domě Sokolovna v Sušici.

Skladby ze zlaté éry swingu uslyšíte na dnešním koncertu „Glenn Miller Story" v Karlovarském městském divadle a to v podání Big Bandu Karlovy Vary a jeho sólistů pod vedením trombonisty Zdeňka Kráma. Se sólovým zpěvem vystoupí Miroslava Lendělová. Do karlovarského divadla zamiřte na 19. hodinu a 30. minutu.

„Včera, dnes a zítra aneb Pocta legendárnímu komikovi" to je titul pořadu, který má dnes večer na programu Městské divadlo Mariánské Lázně. Zavzpomínat na Felixe Holzmanna a jeho věčný humor tam můžete spolu s hercem a bavičem Davidem Šírem v 19 hodin a 30 minut.

Nestárnoucí komedii Billyho Wildera „Někdo to rád horké" dnes promítá Filmový klub Plzeň. Projekce patří k přehlídce tří digitálně upravených kultovních filmů s Marilyn Monroe provázející mezinárodní putovní výstavu „Marilyn". Ta se až do 20. září nachází v Jízdárně Pražského hradu a diváci se vstupenkou z kteréhokoli filmu z přehlídky mají nárok na druhý lístek na výstavu zdarma. Na snímek „Někdo to rád horké" přijďte v 17 nebo ve 20 hodin do plzeňského kina Beseda.

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na zájezdech s obědem zdarma? Šokující metody prodejců odhaluje dokument Silvie Dymákové „Šmejdi", který můžete od 20 hodin sledovat v Plánském kině. Diváci starší 65 let mají vstup zdarma.

„Sokolovské kulturní léto" dnes bude zahájeno v Sokolově. Každé úterý a čtvrtek v 16 hodin vás na Starém náměstí čeká setkání s hudebníky a zpěváky. Jako první účinkuje Big Band Městského domu kultury Sokolov.

Novou výstavu „Sam - Zátiší se lvem" nabízí Galerie bratří Špillarů v Domažlicích. Vernisáž proběhne dnes v 17 hodin, výstavu můžete v domažlické galerii navštívit do konce srpna.

Komentovanou prohlídku výstavy „Gesto, pohyb, barva - dílo 1951 až 2013" prezentující práce malířky a kreslířky Ludmily Padrtové dnes můžete absolvovat ve výstavní síni "13" Západočeské galerie v Plzni. Výstavou vás v 17 hodin provede jeden z jejích autorů Zdenek Primus.

Spustit audio

Více z pořadu