Úterní kulturní echo

3. září 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

"Sestup Orfeův" vás čeká ve Velkém divadle v Plzni. Autor Tennessee Williams podle vlastních slov do hry "vložil své srdce", než v roce 1957 doznala své finální podoby, zrála dlouhých 17 let. Odehrává se v krutém prostředí puritánského amerického Jihu, kde naráží na odpor všechno nekonformní a osobité. Z pocitu osamění se tam rodí vášnivá touha po lásce, porozumění a vzájemném naslouchání. "Sestup Orfeův" uvádí plzeňské Velké divadlo v 19 hodin.

Režisér uprostřed osobní i tvůrčí krize a kolem něj 21 žen, které zastupují celou škálu ženských postav v mužském světě - od matky přes milenku až po prostitutku. To je muzikál "Nine" na námět slavného Felliniho filmu "8 ½", v hlavní roli uvidíte Bronislava Kotiše - dnes v 19 hodin na scéně Komorního divadla v Plzni.

Hru norského autora Axela Hellstenia "Chvála bláznovství" má na programu Karlovarské městské divadlo. Vypráví o dvojici autistů, která je propuštěna z ústavu do chráněného bydlení a musí se zapojit do vnějšího světa. Hlavní role ztvárňují Michal Malátný a Tomáš Petřík. Do Karlovarského městského divadla jste zváni na 19:30.

"Galavečer operetních melodií a evergreenů" připravilo Divadlo Boženy Němcové ve Františkových Lázních. V podání Komorního orchestru Nálady zazní skladby Strausse, Lehára, Kálmána a dalších velikánů. Zpívat budou sopranistka Venuše Dvořáková a tenorista Roman Krebs - od 19:30 minut ve františkolázeňském divadle.

V Karlových Varech dnes začíná 18. Karlovarský folklórní festival. Od 18 hodin vás čeká úvodní folklorní ochutnávka v Becherplatzu.

"Rozmarné babí léto" v Měšťanské besedě v Plzni láká na vystoupení divadla SAD a komorní kapely Koudel. Těšit se můžete na jejich hudebně-divadelní projekt pohybující se na pomezí francouzského šansonu, německého hard rocku, původního beef-boxu a kvalitně prožité schizofrenie - od 19 hodin v zahradě plzeňské Měšťanské besedy.

"Meteora" - druhý celovečerní film kolumbijsko-řeckého režiséra Spirose Stathoulopoulose na dnešek nachystal Filmový klub Plzeň. Jedná se o meditativní filmový příběh mladého řeholníka a jeptišky žijících ve skalních klášterech Meteora. Co znamená láska k Bohu a láska k člověku? Svědky dialogu mezi dvěma různými náboženskými tradicemi na toto téma můžete být od 17 nebo od 20 hodin v plzeňském kině Beseda.

Americkým westernem "Nespoutaný Django" osloví své návštěvníky "Filmové noci" v amfiteátru v Plzni na Lochotíně. Snímek získal 2 Oscary a nerežíroval ho nikdo jiný než kultovní Quentin Tarantino. Promítá se od 20 hodin.

Obrazy plzeňského výtvarníka Josefa Černého a díla uměleckého řezbáře Pavla Polidara můžete ode dneška obdivovat v Galerii Atrium v Mariánských Lázních. Vernisáž se koná v 18 hodin, výstava potrvá do 1. října.

Spustit audio

Více z pořadu