Úterní kulturní echo

10. září 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Jedno divadelní a dvě filmová představení předznamenávají zítra začínající Mezinárodní festival Divadlo v Plzni. V jeho předvečer můžete zajít na inscenaci Aleny Zemančíkové "Odjezd z konce světa" v provedení Studia Divadla Dagmar a pedagogické školy Karlovy Vary. Hraje se od 19 hodin v bývalé nádražní budově Plzeň-Jižní předměstí. Autorka se zaměřila na v naší společnosti stále ještě bolavé téma - poválečný odsun německého obyvatelstva. Filmový klub Plzeň láká v 17 hodin na francouzský životopisný snímek "Moliere" a ve 20 hodin na moderní britskou adaptaci jedné ze Shakespearových her "Coriolanus". Promítá se v kině Beseda.

Pražské divadlo Ungelt dnes hostuje v Městském divadle v Mariánských Lázních. Vystoupí tam s americkou tragikomedií "Fígl" z pera Henryho Meyersona - jde o příběh baviče, který se náhle ocitne ve složité soukromé i profesní situaci. Těšit se můžete na Alenu Vránovou, Václava Postráneckého a Martu Vančurovou - v mariánskolázeňském divadle od 19:30.

Komedii předního německého dramatika Maria von Mayenburga "Ošklivec" uvidíte od 19 hodin v Klubu Komorního divadla v Plzni. Hra pojednává o zběsilosti naší doby, o ztrátě identity a jedinečnosti, o relativitě krásy a úspěchu. A také o tom, jak nežádoucí je být "out".

S hudební komedií Johna Godbera "Vyhazovači" s písněmi Ondřeje Brzobohatého, který také ztvárňuje jednu z hlavních rolí, přijíždí dnes do Karlových Varů Divadlo Radka Brzobohatého. Pobaví zejména mladší publikum - od 19:30 v Karlovarském městském divadle.

Nezdolnou chuť do života a potřebu lásky, komunikace a porozumění popisuje trochu smutná komedie Bengta Ahlforse "Paní plukovníková". Do Divadla Boženy Němcové ve Františkových Lázních na ni zvou členové tamního divadelního souboru. Začátek je v 19 hodin.

Pokračují "Dny evropského dědictví". Připojil se k nim také minoritský kostel Zvěstování Panny Marie s křížovou chodbou v Chebu. Otevřeno je od úterý do neděle vždy mezi 10. a 17. hodinou, za vstup se neplatí. Seznam dalších do akce zapojených památek je k dispozici na internetových stránkách Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.
K doprovodnému programu patří také dnešní přednáška Eduarda Neupauera od 17 hodin na zámku Kynžvart, na které návštěvníkům přiblíží klenoty šlechtické Metternichovské knihovny.

"Top týden" kulturních, společenských a sportovních akcí odstartovalo město Spálené Poříčí. Dnes můžete zamířit na setkání s pracovníky zámku Bečov - popovídat si o relikviáři svatého Maura, druhé nejcennější zlatnické památce v České republice. Osahat si budete moci věrný model relikviáře v poměru 1:1, původně určený pro nevidomé návštěvníky. Setkání se uskuteční od 18 hodin na zámku ve Spáleném Poříčí.

Se svým sólovým projektem "DrumTrek" se dnes v Karlových Varech představí jeden z nejznámějších českých bubeníků Pavel Fajt. Kombinací bicích nástrojů s elektronikou i vlastním hlasem vás osloví v 19 :30 v karlovarské galerii umění.

Britský muzikál podle předlohy Victora Huga "Bídníci" s Hughem Jackmanem v hlavní roli dnes můžete zhlédnout v rámci "Filmových nocí" v amfiteátru v Plzni na Lochotíně. A kdyže? Od 20 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu