Úterní kulturní echo

17. září 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Sopranistka Barbora Solazzo a varhanista Vít Havlíček dnes koncertují v kostele svatého Prokopa v Nezdicích. Na programu jsou "Bratři Haydnové a milosrdní bratři". Koncert se koná v rámci "Haydnových hudebních slavností" - od 18 hodin v nezdickém kostele.

Komedii Williama Shakespeara "Jak se vám líbí" uvádí Velké divadlo v Plzni. Společnosti u dvora vládnou násilí, intriky a ctižádost. Jedinou možností, jak si zachovat vlastní tvář a najít vnitřní harmonii, je útěk do krajiny snů - kouzelného Ardenského lesa. Hra "Jak se vám líbí" je nabídkou jak moudrého pohledu na život, tak hravé jevištní komediálnosti. Radost z bytí z ní můžete čerpat od 19 hodin v plzeňském Velkém divadle.

Pražské divadlo Ungelt hostuje v Karlovarském městském divadle. Vystoupí tam s americkou tragikomedií "Fígl" z pera Henryho Meyersona - jedná se o příběh baviče, který se náhle ocitne ve složité soukromé i profesní situaci. Hlavní role ztvárňují Alena Vránová, Václav Postránecký a Marta Vančurová - v divadle v Karlových Varech dnes od 19:30.

"Past na milence" - komedii o peripetiích lásky v neobvyklém trojúhelníku sehraje v plzeňském Divadle Dialog soubor Amceth. Začátek je v 19 hodin.

"Páni ze Švamberka" budou už podruhé tématem přednášky muzejního historika Štěpána Čadka v Muzeu Českého lesa v Tachově. S nejvýznamnějším panským rodem v dějinách Tachovska se můžete v tachovském muzeu seznámit v 17:30.

Komentovanou prohlídku výstavy "Časový optimista" dnes můžete absolvovat ve výstavní síni "13" v Plzni. Průvodce vám budou dělat autor vystavených děl Robert V. Novák a spoluautor koncepce výstavy Tomáš Pospiszyl. Robert V. Novák je známý především jako grafický designér, jím upravené knihy, katalogy a plakáty získaly celou řadu ocenění. V plzeňské "13" najdete i jeho další práce: kresby, scénografie a jiné projekty. Výstava potrvá do 28. října, dnešní komentovaná prohlídka je naplánována na 17. hodinu.

Filmový klub Plzeň láká na první část dokumentárního seriálu "Příběh filmu: Odysea". Výpravný příběh o vývoji filmu natáčel severoirský filmový kritik Mark Cousins plných 6 let, Filmový klub Plzeň chce během následujících měsíců postupně promítat všech 15 dílů. Na projekci dorazte v 17 hodin do kina Beseda v Plzni. Ve 20 hodin na ni tamtéž naváže klubová premiéra snímků "Cesta na Měsíc + Podivuhodná cesta" a uvedení filmu "Bergman & Magnani: Válka vulkánů".

"Nevědomí" - akční sci-fi s herci Cruisem a Freemanem v hlavních rolích dnes uvidíte v rámci "Filmových nocí" v amfiteátru v Plzni na Lochotíně. Projekce filmu režiséra Kosinskiho tam začne v obvyklém čase - ve 20 hodin.

Kytarový virtuóz Lubomír Brabec a juniorská reprezentantka ve vodním slalomu Karolina Galušková dnes budou hosty v sušické talkshow Radka Nakládala "Škrtněte si, prosím". Přijďte na 19. hodinu do kinokavárny Sušice.

"Radovanovy radovánky" přiváží do Sokolova Divadlo Věž Brno. Z inscenovaného díla Zdeňka Svěráka vznikl příběh plný lásky a dobrodružství, kořeněný kvalitní hudbou, působivými zvuky a typickým Svěrákovským humorem. Celému dílu dal nezaměnitelné kouzlo sám autor, který namluvil roli vypravěče. Představení je určeno pro děti od 3 do 9 let, uskuteční se od 17 hodin v městském divadle Sokolov.

Spustit audio

Více z pořadu