Úterní kulturní tipy

17. červen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

V Plzni je v plném proudu 30. ročník „Skupovy Plzně". Na představení nejlepších českých loutkových a alternativních souborů můžete v krajském městě zajít do 19. června. Přehlídka zahrnuje i zajímavý doprovodný program – v úterý například jste zváni na 22. hodinu do kulturního centra Papírna na koncert kapely Trombenik. Podrobnosti k festivalu jsou k dispozici na skupovaplzen.cz.

„Prodanou nevěstu" uvádí Velké divadlo v Plzni. Nejznámější operu Bedřicha Smetany, ve které „dobrá věc se podařila a věrná láska zvítězila", si tam můžete vychutnat od 19 hodin.

Politický kabaret „Políbila Dubčeka" na 19. hodinu naplánovalo Západočeské divadlo Cheb. Hru napsal Karel Steigerwald. Chebské divadlo je teprve druhou scénou v Česku, která ji zařadila na svůj repertoár, režie se ujal Šimon Dominik.

Komedii Antonína Procházky „Klíče na neděli" v podání domácího divadelního souboru nabízí Divadlo Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Dva manželské páry se sejdou na nepovedeném mejdanu. V opilosti se partneři prohodí a vymění si klíče od bytu. Pak se roztočí kolotoč potíží - dnes od 19 hodin ve františkolázeňském divadle.

Mission London" dnes promítá Filmový klub Plzeň. Snímek je hraným debutem bulharského režiséra Dimitara Mitovskiho, na scénáři s ním spolupracoval autor úspěšné knižní předlohy Alek Popov. Pikantní komedie „plná drobných chyb a velkých problémů" vás pobaví v 17 nebo ve 20 hodin v plzeňském kině Beseda.

„Má dětinská společnost dětinské umění?" - to je téma přednášky sociologa Miroslava Paulíčka, která se dnes koná v Západočeské galerii v Plzni. Jak se do umění promítají vlastnosti společnosti, ve které vzniká? Co nám o této společnosti může umění říci? Pro odpovědi zamiřte na 18. hodinu do přednáškového sálu v Pražské 13.

Výstava děl Václava Maliny s názvem „Útěky do krajiny" bude slavnostně zahájena v Muzeu a galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici. Vernisáž proběhne v 17 hodin, výstava potrvá do 20. července.

Městská knihovna v Lokti na Sokolovsku zve na přednášku Miloslava Švece. Prostřednictvím fotoprojekce se podíváte do místa tří náboženství a tří kultur - do mystického Izraele. Přednáška v atriu loketské knihovny začíná v 18 hodin.

Městské muzeum Mariánské Lázně připravilo pro milovníky výtvarného umění závěrečnou výstavu prací žáků výtvarného oboru zdejší Základní umělecké školy s názvem (NE)SMYSLY. V prostorách muzea se kromě tradičních maleb a kreseb představuje netradiční zpracování děl známých výtvarníků, které pojaly děti velmi originálním způsobem a zábavnou formou také prověří smysly návštěvníků. Výstavu je možné shlédnout do 22. června.

Muzeum v Nejdku na Karlovarsku zve na výstavu s názvem "Sladký život čokolády". Hlavní součástí expozice jsou čokoládové a kakaové obaly přibližně od 60. let minulého století až do současnosti. Výstava vysvětlí, co je to nápoj bohů, kde se čokoláda vzala, přiblíží pěstování kakaovníku, zpracovávání kakaových bobů a jejich odrůdy. Také poodhalí rozdíl mezi hořkou, mléčnou a bílou čokoládou. Expozice potrvá do 29. června.

Spustit audio