Utopila se sama, nebo jí do vody někdo pomohl?

25. duben 2023
Zločiny staré Plzně a okolí

Poblíž Vránova na Domažlicku došlo 14. září roku 1930 k tragédii. Utonula zde mladá těhotná žena. Šlo o náhodu, nebo zlý úmysl?

„Zpočátku to vypadalo na sebevraždu, ale smrt to byla podivná. 22letá Anna Toupalová pocházela z Čermné a už 2 roky udržovala poměr s nezaměstnaným kovářským pomocníkem Václavem Kohoutem. Podivné okolnosti jejího úmrtí nakonec vedly k obvinění jejího tehdejšího přítele, že jí do vody pomohl,“ uvedl ředitel Státního oblastního archivu v Plzni Karel Řeháček.

V září roku 1930 už byla Toupalová v 7. měsíci těhotenství a na jakékoliv zákroky již bylo pozdě. „Toupalová se pochopitelně ptala a naléhala na Kohouta, co bude dál. Ten jí odpověděl, že měla vše říct dříve a mohla si dát pomoci. Nakonec jí slíbil, že si ji vezme, až se vrátí z vojny, která ho čekala. Tuto informaci ale doplnil výčitkou, že mu zkazila život,“ řekl Řeháček. To vše se mělo opakovat i osudného dne:

„Kohout šel s Toupalovou podél řeky Radbuzy. Poblíž Bílého mlýna u Vránova se znovu pohádali. Následně seděli mlčky na břehu řeky a každý si přemýšlel o svém. Kohout se vrátil zpět domů, ovšem Toupalová nepřišla,“ popsal tehdejší okamžiky ředitel SOA v Plzni.

Nevlastní otec Toupalové přišel vše oznámit četníkům a sdělil jim, že v tom má jistě prsty Kohout. „Ten se ani nesnažil zapírat a přiznal, že spolu byli u řeky a že se pohádali. Ovšem četníkům řekl, že šel pryč, a když se z vršku otočil, viděl, jak Toupalová skočila do vody. To vše povídal téměř nezúčastněně,“ sdělil Řeháček.

Četníci tedy za pomoci místních prohledali označený úsek řeky, ale bezvýsledně. Kohouta vzali pro jistotu do vazby.

Jak celá záležitost dopadla? Poslechněte si reportáž.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio