Už poosmé zamíří zítra do Brnířova na Domažlicku staré traktory a veteráni

10. květen 2019 15:35

Akci organizuje spolek nadšenců a zájem lidí i vystavovatelů rok od roku stoupá.  Letošního setkání by se podle organizátorů mělo zúčastnit přes 200 historických strojů a mezi nimi řada unikátů.

Vladimír Beneš se svým traktorem, který bude také v Brnířově k vidění

„Letos máme slíbeno od sběratele z Heřmanovy Hutě tři zajímavé traktory značky John Deere. Mezi veterány přiveze sběratel z nedaleké Milavče opravdový unikát, který bude mít v Brnířově premiéru. Jedná se o vůz Škoda trekar rok výroby 1967, který se montoval na Novém Zélandu z dovážených dílů ze Škody v Mladé Boleslavi. Bylo to z vozu Škoda octavia combi,“ řekl jeden z organizátorů Vladimír Beneš.

On sám je vášnivým sběratelem a na výstavě bude ukazovat traktor s jednou novinkou. „Je to veterán, kultivační traktor Zetor 25K. Už před tím jsem měl traktor německé výroby Fendt z roku 1952, ale pořád jsem toužil po českém traktoru. Traktor Zetor je z katalogu z Brna z výstavy má zachované červeno bílé tovární barvy. Je pojízdný a na značkách, takže se s ním může i na silnici. Na pole bych ho ale nevzal, abych neumazal kola. Loni jsem si k tomu pořídil sekačku taženou, která je původní za Zetor. Přes zimu jsem vše opravil a nastříkal,“ dodal Vladimír Beneš.

Součástí akce bude i výstava dobové zemědělské techniky na hrázi rybníka. „Máme připravené dvě mlátičky. Letos bychom chtěli vyzkoušet k mlátičce elektrický motor, který se tak dříve používal. Měl to každý hospodář, protože ho mohl použít na pilu, šrotovník, k mlátičce a dalším zemědělským strojům. Tak ten jsme letos pořídili, trochu oprášili a chtěli bychom s ním pohánět tu mlátičku,“ uvedl Vladimír Beneš.

Slavnostní začátek je v sobotu 11.5. v 10:45 a ve 14 hodin se stroje vydají na tradiční spanilou jízdu do okolí Brnířova.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio