Už skoro sto let existuje spolek rodáků a přátel města Sušice

29. prosinec 2020

Šumava a Pošumaví je území, o kterém mají povědomí lidé snad v celé republice. V Praze dokonce existují spolky, pro které je právě toto území základním kamenem jejich bytí. Jedná se o Spolek rodáků a přátel Chodska a Pošumaví Psohlavci v Praze, Spolek Pražských Klatovanů v Praze a Pražský Sušičan. Nejedná se o nějaké novodobé módní výstřelky, ale o spolky s dlouhodobou tradicí. 

Emanuel Myslík, první předseda spolku Pražský Sušičan

Pokaždé, když se předsedové těchto spolků sejdou u jednoho stolu, určitě se vzájemná debata stočí na to, který ten spolek je starší. Přitom se ale nebudou bavit o nějakých pár letech, nebo třeba o třiceti nebo čtyřicetiletí, ale rovnou se budou handrkovat o počet blížící se jedné stovce.

„Oficiální zápis o vzniku spolku rodáků a přátel města Sušice a okolí je z podzimu roku 1927. Jsou ale neoficiální informace – i ústní, že se rodáci a přátelé scházeli už dříve. Určitě v roce 1922, možná už před 1. světovou válkou. Ale oficiální vznik spolku uvádějí historické prameny na 8. listopadu 1927. A tak budeme slavit 100 let dvakrát," vysvětluje místopředseda spolku Pražský Sušičan Jiří Novák.

Pozvánka na setkání spolku Pražský Sušičan

V době vzniku, tedy v dobách mladé 1. republiky, kdy spolek vedli předseda Emanuel Myslík a místopředseda Josef Korous, žila v Praze poměrně silná enkláva významných, nejen Sušicských rodáků, kteří se chtěli sdružovat a chtěli v té rozjiskřené národní situaci pomáhat svým národnostně českým spoluobčanům na Šumavě a v Pošumaví. 

spolek Pražský Sušičan - výstava v Žihobcích

„Například byly finančně podporovány menšinové školy v Anníně nebo Albrechticích, což byla hlavní činnost spolku. Ta druhá, vedlejší činnost byla, že se scházeli v Praze. První večery – to se bavíme až kolem toho roku 1927, byly ve Zlaté huse na Václavském náměstí, pak v Tyršově domě na Malé straně a později – v padesátých a šedesátých letech byly na Smíchově v kulturním domě a v devadesátých letech ve Vinohradském kulturním domě vedle Svaté Ludmily," dodává Jiří Novák. Posledních pět let se spolek schází v Lucerně.

Spolek Pražský Sušičan je otevřeným spolkem a ve svých řadách vítá i všechny návštěvníky, nejen své členy. Schází se pravidelně jednou měsíčně, mimo letní prázdniny a pokaždé si na své setkání zve zajímavé osobnosti, které mají co říci o regionu Sušice, Horažďovic a pochopitelně Šumavy.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.