Užíváte si doma hořící krb? Zopakujte si zásady správného topení dřevem

Ceny plynu, elektřiny a uhlí rostou. Kdo má možnost topit dřevem, hodně peněz ušetří. Jak správně topit, jak důležitý je kvalitní komín, jak krbová kamna vybírat a jaké jsou současné trendy?

Martin Šesták z firmy Kamna krby topení v Plzni kromě dobrých rad představuje i horkou novinku. Automatická kamna na dřevěné pelety. O zážitek z hořícího dřeva u nich díky prosklenému spalovacímu prostoru nepřijdete. Navíc jdou i na dálku ovládat mobilním telefonem a vedle klasického ohřevu místnosti mohou ohřívat vodu do radiátorů nebo další místnosti temperovat horkým vzduchem.

Přemýšlíte o nové podlaze? Podle jakých parametrů ji vybírat? Jaké škodlivé látky v nich odhalily testy? Jak může ovlivnit naše zdraví? To vše se dozvíte od Tomáše Sysla z Institutu zdravého bydlení.

Je nejvyšší čas se připravit na jarní výsevy zeleniny. Kvalitní výsevní substrát je podle plzeňského zahradníka Přemysla Písaře základem úspěchu. Poradí i s výběrem kvalitních semen a také jak zabránit při výsevu plísním a houbovým chorobám.

Nové plynové kotle mohou ušetřit až 20% plynu. Důležité je jejich kvalitní seřízení a roční kontroly. Pokud používáte karmy na ohřev vody, i zde se návštěva servisního technika vyplatí a mnohdy zabrání otravám nebo úmrtím při koupání. Zvláště, pokud jste koupelnu předělávali a upravovali. Několik rad uslyšíte od plynového technika Petra Bulína.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio