Uzlíky od Evy

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Toto pečivo není příliš náročné, ale výsledek je velkolepý. Uzlíky nebo i jiné tvary, které z těsta můžeme připravit, jsem se naučila od své kamarádky Evy, která je mistrní ve svém oboru. Než se s ní stačíte pořádně přivítat, uzlíky jsou pečené a nevídaná pochoutka na stole. Někdy je podává jen s máslem, jindy rozříznuté a naplněné třeba sýrem a zeleninou. Všechny varianty jsou výborné. Vyzkoušené jsou i s marmeládou nebo jen tak suché.

Suroviny na 20-24 ks:

500 g hladké mouky
250 ml teplého mléka
1 lžička cukru
2 lžičky soli
42 g droždí
100 ml oleje
1 lžíce rozehřátého sádla
70 g slunečnicových semínek

Suroviny na potření a posypání:

1 vejce
sezamová nebo slunečnicová semínka nebo mák, event. hrubá sůl...

Postup:

Mouku promícháme se solí a nahřejeme. Buď v mikrovlnné troubě, nebo na topení, podle možností.

Do teplého mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr a necháme několik minut na teplém místě.

Když droždí v mléku pěkně vzejde, přidáme s ostatními surovinami k mouce a zaděláme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Těsto je vláčné, měkké a kyne velmi rychle.

Vykynuté rozdělíme na cca 20–24 dílků. Z každého vytvoříme váleček a utvoříme uzlíky. Přendáme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě chvilku kynout.

Potom je namažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme podle své chuti některými semínky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatavého zabarvení.

Celková doba přípravy uzlíků podle tohoto receptu trvá přibližně 2 hodiny.