V Barmě působí Středoevropan exoticky

9. březen 2015

Krátce po návratu z výletu do Barmy se o čerstvé zážitky přišla podělit plzeňská novinářka Barbora Němcová. A cestu do jihovýchodní Asie nám všem vřele doporučila.

Neodradilo ji ani povinné očkování, ani čekání na vízum. Tři týdny v Barmě za to stály. Hlavní otázkou byla bezpečnost a o tu se prý parta čtyř přátel z Čech nemusela obávat ani jednou. Sice se kvůli armádním uzavírkám nedostali na několik míst, ale žádná vážná příhoda se jim nepřihodila. A to navzdory tomu, že se po Barmě pohybovali převážně pomocí prostředků místní hromadné dopravy.

A přivezli si příjemné zážitky. Po celou dobu pobytu se potkávali s milými místními lidmi, někteří z nich si je dokonce i fotili – tak exoticky vypadají Evropané pro obyvatele Barmy. Turistů je zatím v této destinaci poměrně málo, ale to se podle Barbory Němcové v nejbližší době razantně změní: v zemi je pro našince poměrně levně. Nocleh přijde v přepočtu na 250-400 korun, nejlevnější jídlo se dá pořídit za 20-30 korun. Celá třítýdenní dovolená včetně letenek stála přibližně 35 tisíc.

Na každém kroku je znát, že drtivá většina z více než 50 milionů obyvatel vyznává buddhismus. Je tedy dobré před takovým výletem něco málo o zemi vědět. A alespoň částečně naplánovat místa, která máte zájem navštívit.

Jaké roční období pro cestu do jihovýchodní Asie zvolit? Které přírodní krásy si nenechat ujít? Jak smlouvat na místní tržnici na hladině jezera? A jak chutná barmské pivo?

Na tyto a řadu dalších otázek moderátora Stanislava Juríka odpovídá plzeňská novinářka Barbora Němcová. Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio