V Čechách se poprvé pojede mistrovství světa Central European Rally

21. srpen 2023 22:23, aktualizováno

Milovníky motosportu čeká v říjnu velká událost. V Česku se pojede vůbec poprvé mistrovství světa v rallye Central European Rally.

Příprava na říjnovou Central European Rally

Central European Rally koncem října odstartuje v Praze. Pak se pojede v jihozápadní části České republiky, v Rakousku a Bavorsku. Na akci se pilně připravují nejen závodníci, ale také pořadatelé a záchranáři. Ti navíc museli absolvovat zvláštní školení. Poprvé totiž na závodech v Česku budou i hybridní auta, a to od záchranářů vyžaduje specifický typ zásahu. „Příprava obnáší i dovybavení našich vozidel tak, abychom mohli zacházet s posádkou v případě poškození hybridního systému,“ uvedl Michal Mikeš, který má na české straně na starosti oblast bezpečnosti, s tím, že na místě konání bude k dispozici mimo jiné i jedenáct posádek záchranné služby.

Příprava na říjnovou Central European Rally

Českou část rallye organizuje Pošumavský auto moto klub Klatovy. Ten už má bohaté zkušenosti s pořádáním tohoto typu závodů především díky Rallye Šumava. Ale jak prozrazuje koordinátor Jan Petrů, nyní je postup mnohem náročnější, už kvůli mezinárodní komunikaci. „Máme nicméně mezi sebou i kolegy z jiných klubů, kteří nám pomáhají. A naše zkušenosti rozhodně přijdou vhod.“

V Čechách se pojede zhruba 130 kilometrů rychlostních zkoušek. Vzhledem k tomu, že se předpokládá množství návštěvníků rallye v řádech desetitisíců, a to z celé Evropy, bude potřeba více než 1 000 pořadatelů, jež nyní auto moto klub hledá. Organizátoři pro spolupráci oslovují především sportovní kluby a spolky. Pomoci ale mohou i jednotlivci.

Podrobnosti jsou k nalezení na webových stránkách a sociálních sítích Pošumavského auto moto klubu.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio