V Černošíně najdete stromeček - co větvička to hrneček

V Černošíně mají tématické Vánoce, po letech, kdy byl stromeček ozdoben starými ozdobami, zvonky, knoflíky či kočkami, jsou letos v muzeu vidět hrnečky. A to nejen na stromečku, ale také všude kolem ve vitrinách a na zdech.

Jak se tam dostaly, to už říká starosta Černošína Vladimír Krejča. "Většina pochází z domova místních žen a také jsou tu některé historické z našeho muzea. Ty malé hrnečky naše pracovnice zavěsila na stromek, a ty větší jsou vystaveny v šesti vitrinách. My vlastně každý rok máme na stromečku něco jiného a hlavně originálního. Měli jsme stromek ozdobený jeden rok knoflíky, další rok hvězdami, někdy zvonečky, hvězdami, taky třeba byly Vánoce modré a celá tato výstavní místnost byla v modrém od květináčů, ubrusů, záclon až po stromeček. Prostě každý rok máme jiné téma a to je to, co sem lidi láká, ta originalita," říká starosta.

Zajímavostí jsou hrnečky staré, zdobené zlatem, ale také s fotografiemi známých tváří. Ve výstavě jsou různé zajímavé kousky, například a hrneček s fotkou Jana Pavla II., nebo jeden velmi starý malovaný hrneček z počátku minulého století. Také můžete obdivovat zvláštní edice hrnečků z karlovarských filmových festivalů, kde jsou fotografie filmových hvězd, nebo dokonce podpis samotného ředitele festivalu Jiřího Bartošky, nebo fotografii Belmonda

Výstavu doplnily také děti

Celkový dojem ještě umocňují dětské práce, malované hrnečky na papíru, nebo i tvarované z kartonu, případně papírové stromečky, na kterých jsou nalepeny papírové hrnečky. To vše vyrobily děti z tamní školky a základní školy. Jejich díla zdobí i vestibul černošínského městského úřadu. Nechybí ani hrneček ČRo Plzeň.

Výstava bude k vidění až do Tří králů v provozní době muzea, mezi svátky je otevřeno pouze v neděli 25. prosince od 14 do 16 hodin.

Spustit audio