V Chodské Lhotě na Domažlicku vybudují nový rybník

9. srpen 2017

Jak bojovat proti stále většímu suchu? Třeba tím, že dokážeme udržet vodu v krajině. V Chodské Lhotě na Domažlicku to umí. Ke stávajícím rybníkům by dokonce rádi vybudovali ještě další a k tomu navíc několik tůní. I za to získala Chodská Lhota jednu z cen v soutěži Vesnice roku Plzeňského kraje.

Nedaleko Chodské Lhoty podle nezávislého starosty Františka Jílka pramení čtyři potoky, které tečou na všechny strany. O dostatek vody v okolí se postarala především sama příroda a člověk její dílo zatím nedokázal zničit. Naopak. „Obec i rybáři staví rybníky. Máme soustavu čtyř rybníků, které dále tečou do Německa. Na druhé straně je taky kaskáda čtyř rybníků a pátý bychom chtěli stavět,“ doplnil František Jílek.

Nová vodní plocha vznikne rozšířením bývalé protipožární nádrže. Tři a půl hektarový rybník vyjde obecní pokladnu na přibližně 600 tisíc korun. Zbytek, až 80 procent celkových nákladů, můžou pokrýt dotace. Do konce roku by rád František Jílek uzavřel stavební řízení. S rozšiřováním bývalé nádrže se začne v průběhu příštího roku.

Chodská Lhota nedostatkem vody netrpí

„Od nás voda teče, a když se neudrží na začátku v lukách, odteče nějakým betonovým korytem. My kvůli milionům let starým mořím vodu máme, ale ti pod námi by o ni přišli. Čím víc se jí udrží tady nahoře, tím ji pomalu můžeme vypouštět. Ani v těch největších suchách u nás prameny nikdy nevyschly,“ uvedl starosta Jílek.

Rybníky v Chodské Lhotě nevznikají kvůli rybářům nebo kvůli jiným komerčním účelům. Důvod je svým způsobem prostý. „Stavíme je proto, aby byla příroda hezčí, a aby tam byla vodní plocha. Dříve tam byly jen bažiny, dnes louky a kolem lesy. Je to nádherné údolí a bylo by škoda, kdyby tam ty rybníky nebyly,“ uzavřel starosta Chodské Lhoty František Jílek.

autor: jik
Spustit audio