V karlovarské Galerii umění jsou k vidění slavné vily

25. prosinec 2013
Kultura

Pro milovníky architektury připravila Galerie umění Karlovy Vary výstavu s názvem „Slavné vily Čech, Moravy a Slezska“. Putovní výstava představuje přes 30 vil a rodinných domů z celé České republiky. Nechybí ani stavby z Karlovarského kraje, například Vila Lützow či Margarethenvilla.

Výstava „Slavné vily Čech, Moravy a Slezska“ přináší přehled všech architektonických stylů od historismu, přes secesi, kubismus, funkcionalismus až po nejnovější výdobytky moderní architektury. Představuje slavná jména architektů, jako byli Jan Kotěra, Pavel Janák či Dušan Jurkovič. Přehlídku rodinných a víkendových domů, vil, chat i rezidencí připravil spolu s Pavlem Zatloukalem architekt Vladimír Šlapeta.

Každé ze staveb je věnováno samostatné heslo, doprovázené archivními fotografiemi, plánky i snímky jejich současného stavu. Výstava je obohacena také o modely některých vil, např. vily Tugendhat a vil z osady Baba na Praze 6. Výstavu doprovází stejnojmenná publikace, která obsahuje mimo textů o 120 vilách a obrazového doprovodu i mapy s vycházkovými okruhy. Kniha bude po celou dobu výstavy v prodeji.

Mezi představovanými stavbami nechybějí například již zmiňovaná brněnská Vila Tugendhat architekta Ludwiga Miese van der Rohe, vila Dušana Jurkoviče, kterou nedávno znovu zpřístupnila Moravská galerie v Brně, slavná pražská Müllerova vila od Adolfa Loose, dům sochaře a architekta Františka Bílka, vlastní vily architektů Jana Kouly a Jana Kotěry či vila režisérky Věry Chytilové od Emila Přikryla.

V pomyslné konkurenci však uspěly také rodinné domy z Karlovarského kraje, a to Vila Augusta von Lützow z Karlových Varů, chebská Margarethenvilla Gustava Wiedermanna a Dům – Plot z architektonického ateliéru A69-architekti. Výstava potrvá do 26. ledna 2014.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio