V Karlovarském kraji se zruší některé autobusové spoje

5. prosinec 2005
Tento pořad

Některé autobusové spoje zmizí od ledna z jízdních řádů Karovarského kraje. Krajský úřad přestane dotovat celkem asi pět procent ztrátových autobusových spojů. Hlavně se to týká trasy Karlovy Vary - Sokolov - Cheb, kde souběžně jezdí také dotované vlaky. Tři nebo čtyři spoje mezi Sokolovem a Chebem se chystá od 1. ledna zrušit firma Ligneta. Změny a přesuny v jízdních řádech připravuje také společnost Autobusy Karlovy Vary. Část spojů bude zrušena, část bude nahrazena dálkovými linkami, které na cestě z Aše do Prahy budou zajíždět přes Kynšperk, Šabinu a Libavské Údolí.


Když ztrátu odmítl financovat kraj, obrátil se dopravce na města. Příspěvek už mu odmítly poskytnout Karlovy Vary, Sokolov i Loket. Městům se nelíbí, že jsou spoje ohrožené, ale peníze dát nemohou. Prioritou je městská hromadná doprava.

Podle některých dopravců opatření kraje nepřinutí cestující,aby využívali železniční dopravu, ale lidé budou jezdit auty. Odbouráním dotací pro linky mezi Karlovými Vary a Chebem kraj ročně ušetří přes sedm milionů korun. Celkový objem dotací pro autobusy se tak sníží na necelých čtyřicet milionů. Českým drahám kraj na stejné trase přispívá kolem padesáti milionů korun.
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio