V klatovské moštárně se čile moštuje, zahrádkáři ukázali provoz i dětem

17. září 2023 08:27, aktualizováno

Proč je lepší jíst česká jablíčka a ne ta dovážená kamiony přes půl světa? Jak se vyrábí mošt? A jak vůbec čerstvý mošt chutná? I to se přímo v klatovské moštárně dozvěděli prvňáčci ze základní školy v Plánické ulici.

Klatovskou moštárnu navštívili školáci

Členové místního zahrádkářského svazu pro děti připravili výukové hodiny, při kterých je seznámili nejen s pěstováním jablek a s různými odrůdami, ale provedli je i celou výrobou moštu. Děti ochutnaly a mohly si vzorek odnést i domů.

„Chceme ukázat, že provoz moštárny a proces, při kterém z jablíček vznikne dobrý mošt, není jednoduchý. Zároveň je moštování důležité, protože nabízí možnost zpracování jablek, která se nestačí sníst,“ říká Olga Kalčíková z klatovského zahrádkářského svazu. Během dobrého roku se v Klatovech vymoštuje i 45 tun. „Zažili jsme ale i časy, kdy se za celou sezónu zpracovalo jen 7,5 tuny, to když jablíčka vymrzla.“ Letos by dle odhadu hlavního šéfa moštárny měla být sezóna přibližně stejná jako loni, tedy kolem 27 až 30 tun. Podle názoru Olgy Kalčíkové ale, vzhledem k tomu, že jablka hnijí na stromech, budou výsledná čísla nižší. Výtěžek z moštování je pro zahrádkáře zásadní. Jen díky němu mohou třeba dofinancovat krajskou a městskou dotaci na výměnu oken nebo loni rozbitého kotle a zajistit celoroční provoz budovy.

Moštárna je teď v provozu každou sobotu odpoledne. Zároveň se tu i letos chystá tradiční akce vánočního moštování.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio