V Klenčí pod Čerchovem mohou občané spolurozhodnout o realizaci obecních projektů

14. prosinec 2022 20:31, aktualizováno

Se zvelebováním Klenčí pod Čerchovem na Domažlicku mohou pomáhat sami tamní obyvatelé. I pro příští rok totiž městys vyhlásí anketu v rámci participativního rozpočtu, kde budou lidé rozhodovat, co by chtěli ve svém okolí nového.

Vybírat mohou z pěti projektů, které vzešly z diskuze zastupitelů. Pro rok 2023 je ve hře například úprava povrchu a rozšíření prvků na dětském hřišti, úvozová cesta od hřbitova směrem k lesům nad Klenčím nebo posilovací prvky na vybraných místech. Hlasovat lze do poloviny února příštího roku, následně bude vítězný projekt odsouhlasen na jednání zastupitelstva.

Městys v roce 2023 čekají kromě této občany odhlasované akce další investice. Stěžejní bude kanalizace v části obce, zde se momentálně čeká na uvolnění finančních prostředků z Ministerstva zemědělství. Dále by měla proběhnout revitalizace okolí pomníku Jindřicha Šimona Baara nebo demolice dominantního komínového tělesa. „Také doufáme, že se nám podaří získat dotaci na opravu místních komunikací, o niž usilujeme už několik let,“ uvádí starosta Klenčí Jan Bozděch.

Klenčí čeká řada významných výročí

V blízké budoucnosti oslaví Klenčí pod Čerchovem rovnou několik kulatých výročí. Kromě 100 let od otevření základní školy to bude v roce 2025 jednak 100 let od úmrtí spisovatele Jindřicha Šimona Baara, místního rodáka, jednak 80 let od osvobození městyse na konci druhé světové války. Stěžejním jubileem je pak 700 let od první písemné sbírky o obci. „Čeká nás spousta práce, ale věříme, že výsledek bude stát za to,“ uzavírá starosta.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio