V Konstantinových Lázních se chystají vyčistit rybníky v okolí obce

22. srpen 2019 08:20

Obec Konstantinovy Lázně na Tachovsku chce opravit a vyčistit rybníky  v okolí, snad uspějí s žádostí o dotaci.

Zástupci Konstantinových Lázní by rádi vyčistili rybníky v okolí, zatímco dva rybníky v nedaleké Nové Vsi už mají zpevněné hráze a jsou kompletně vyčištěné, na další rybníky se obec chystá. Zatím čeká, jestli uspěje s žádostí o dotaci. Dohromady půjde o pět rybníků.

Starosta Konstantinových Lázní Karel Týzl vysvětlil, že nejdříve přišly na řadu rybníky ve spádové obci Nová Ves. Oba tyto návesní rybníky byly plné odpadků a bláta, stavidla byla rozbitá. Díky dotaci, kterou se povedlo obci získat, byly oba rybníky odbahnněny, opravily hráze, a úplně vyměnily vypouštěcí mechanismy. U jednoho z nich je ale ještě nutné udělat novou ohradní zeď kvůli obytnému domu v sousedství.

Díky dotaci, kterou se povedlo obci získat, se rybníky odbahnily, opravily se hráze, a úplně vyměnily vypouštěcí mechanismy

V současné době vedení Konstantinových Lázní připravuje opravu rybníka v nedalekém Okrouhlém Hradišti. Tam je podle starosty Karla Týzla špatná hráz a půjde proto nejnáročnější opravu. Po hrázi také vede jediná průjezdová silnice, kterou by obec nechtěla úplně uzavřít. Zástupci obce nyní čekají, jestli uspějí s dotací. Pokud ano, začnou práce na tomto rybníku příští rok. 

Všechny tyto rybníky jsou zásobárnou vody a slouží tak i jako požární nádrže. Podle starosty v některých rybnících mají obyvatelé i pár ryb pro rekreační rybolov. Rybáři se zároveň i dobrovolně o rybníky starají a občas uklidí odpadky nebo trochu upraví okolí.

Díky dotaci, kterou se povedlo obci získat, se rybníky odbahnily, opravily se hráze, a úplně vyměnily vypouštěcí mechanismy

V plánu je pak také oprava nádrží v Břetislavi a přímo v Konstantinových Lázních. Protože nejde o levnou záležitost, i tady obec částečně využije dotace.

autoři: Martina Sihelská , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio