V Lipnici slouží zcela nová kaple

20. září 2006

Nové kaple na návsi mezi řadami lip se po letech dočkali občané a věřící v Lipnici u Spáleného Poříčí na jižním Plzeňsku. Kaple svatého Petra a Pavla má tvar novodobé rotundy a vznikla podle návrhu plzeňského architekta Jana Soukupa. Stojí na místě, kde kdysi bývala původní kaplička, jež byla zbořená před více než sto lety.

Jak uvedla mluvčí biskupství plzeňského Alena Ouředníková, náklady na výstavbu, které činily přes 300.000 korun, byly převážně hrazeny se sbírek občanů, částečně přispěl i Plzeňský kraj a město Spálené Poříčí. Kaplička má zatím jen provizorní lepenkovou střechu, protože na projektovanou střechu z pálených tašek nemá zatím farnost peníze. P

avel Čížek, starosta Spáleného Poříčí, kam Lipnice patří, se domnívá, že v dnešní době není obvyklé, aby vznikaly nové chrámy, kaple či kapličky. A poznamenal, že výstavba kaple v Lipnici, namísto malé kapličky asi z 18. století, byla velkým přáním lipnických obyvatel. Projekt kostelíka ale prý zůstal jen na papíře, z cihel se údajně stavěl kravín, z kamene taras u rybníka a z peněz se pořídil veřejný rozhlas. Postavení kaple nyní pomohla iniciativa místních obyvatel, rodáků a lidí ze sousedních obcí. Neměla by sloužit jen pro poutní či pohřební mše, ale i pro koncerty, výstavy dětských výtvarných prací či pro zazpívání vánočních koled.

Logo

Nové kapli minulou neděli požehnal při slavnostní mši plzeňský biskup František Radkovský.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio