V muzeu v Kozolupech najdete retro hračky i zajímavosti o továrně, kde za války vyráběli pervitin

22. srpen 2023 13:35, aktualizováno

Muzeum v Kozolupech na severním Plzeňsku vrací návštěvníky do dětství výstavou retro hraček, představuje i řadu zajímavostí z historie obce. Unikátní je i jeho umístění. Najdeme ho totiž u hřbitova.

Muzeum Kozolupy

V kozolupském muzeu mohou návštěvníci probudit své vnitřní dítě v expozici retro hraček. Řada z vystavovaných kousků je ze 70. a 80. let 20. století. Najdeme tu stavebnice Merkur, stolní hru Kloboučku, hop, plechové hračky, angličáky, autíčka na baterie a podobně. „Lidé nám dokonce sami při návštěvě dávají podněty na další retro hračky, které bychom sem mohli umístit,“ uvádí Hana Kulová z kozolupské knihovny, jež se na chodu muzea podílí.

Hned u vchodu do muzea je stojan s lidovými kroji a po pravé straně se nachází expozice věnovaná historii obce. Zde se dozvíme celou řadu zajímavostí o Kozolupech. „Máme tu třeba vochovskou madonu, jejíž originál je v Západočeském muzeu. Jedná se o malou sošku z období neolitu, stářím i vzácností ji lze přirovnat k Věstonické venuši,“ prozrazuje historik a průvodce Oto Brachtel. Dále zjistíme, že v Kozolupech bývala původně gotická tvrz, jež se v době baroka přestavěla na zámek. Z něho už bohužel nezbylo nic, zničilo ho bombardování v roce 1945. „Zajímavé je bezesporu také to, že se v místní chemičce, kde se vyráběly barvy na tisk peněz a známek, za druhé světové války vařily drogy pro německou armádu.“

Muzeum, které originálně vzniklo u hřbitova v prostorách původně určených pro smuteční síň, lze nyní o prázdninách navštívit vždy v sobotu odpoledne, případně jindy po telefonické domluvě. Expozice jsou pro zájemce zpestřené soutěží.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio