V muzeu v Plzni - Lobzích můžete obdivovat nejen lidovou architekturu, ale i Trabanty

14. červen 2021 19:10, aktualizováno

Trabant se stanem na střeše nebo ve vojenské úpravě. V malém soukromém muzeu v Plzni - Lobzích najdete několik unikátních kousků tohoto tehdy východoněmeckého automobilu. Na své si přijdou i příznivci historie, architektury, motorismu či designu.

Muzeum v Plzni - Lobzích slučuje dvě zdánlivě neslučitelné věci, a to lidovou architekturu a auta značky Trabant. Rozhodně nejde o malé muzeum. Exponáty najdete v několika objektech. Jeho návštěvníci jsou tvořeni převážně z řad fanoušků těchto vozů, kteří ocení, že se do Trabanta mohou i posadit. Tenhle zážitek ale překazila koronavirová pandemie, jenž samozřejmě provoz muzea výrazně ovlivnila. „Vozy jsou naše soukromé, takže pandemie nás naštěstí nedonutila, že bychom museli něco rozprodávat a vyklízet prostory, protože i ty jsou naše vlastní. Takže to pro nás nebylo limitující,“ řekl majitel muzea Pavel Křovák.

Pavel Křovák, majitel expozice Příběh dvoutaktů v Plzni-Lobzích

Spíše než finanční ztráty mrzí Pavla Křováka to, že lidé na jeho muzeum tak trochu zapomněli, nebo že se bojí uzavřené expozice navštěvovat. „My jsme tu expozici zpřístupnili před šesti lety a tehdy byla návštěvnost poměrně velká, přes dva tisíce za tu sezonu. Teď nám to spadlo na několik stovek. Zatím máme objednané nějaké skupiny a během prázdnin budeme ještě dělat mimořádné prohlídky v rámci Festivalu Industry Open. 14. srpna pak chceme udělat velkou výstavu vozidel DDR v DEPO2015 a 3. září se zapojíme do Noci muzeí,“ vyjmenoval Pavel Křovák.

I díky lockdownu může teď muzeum nalákat návštěvníky na jedinečný exponát

Uzavření muzea využil Pavel Křovák k výrobě nového vozu. „Za tu dobu kdy se nesměly překračovat okresy, jsme tu z náhradních dílů sestavili úplně nového Trabanta. Takže tu teď máme Trabanta 601, rok výroby 2021, patrně zatím nejnovější kus na světě,“ uvedl.

Muzeum je otevřeno celoročně každé úterý a čtvrtek odpoledne. K vidění je 18 vozidel, dále i motocykly, přívěsné vozy a mnoho dalších zajímavých exponátů. Bližší informace najdou zájemci na stránkách www.muzeumlobzy-cz.eu.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio