V New Orleans se sochá, hraje a zpívá na každém rohu

16. říjen 2015

Od malička ráda zpívala, byla nejmladší členkou Hlavního sboru v Sušici, během studií v Plzni spojila zpěv (a hudbu obecně) s psychologií a začala hledat svoji životní šanci. A ta přišla daleko od domova, za velkou louží. Svůj příběh plný odhodlání, vůle a odvahy nám přišla vyprávět plzeňská zpěvačka Mirka Novak.

Po účinkování v plzeňské formaci Footnote se vydala na výlet za sestrou do Washingtonu (sestra se tam vdala). A nestačila se divit nad způsobem uvažování, nad atmosférou i nad uměleckými příležitostmi, které Spojené Státy nabízejí. Netrvalo to dlouho a přišly další americké zkušenosti – s kamarádkou, která si říká Electric Lady, strávila nějaký čas koncertováním v ulicích New Orleans, městě umělcům velice nakloněném. Umění se tam ve veřejném prostoru tvoří doslova všude.

Mirka Novak

Návrat do Čech několik týdnů oplakávala. Chyběla jí tady invence, chuť do života, optimismus a hlavně energie. Proto se do USA vrátila, tentokrát do Austinu v Texasu a sama – na vlastní pěst. Několik měsíců navštěvovala pravidelné muzikantské večírky (jam sessions), rozdávala vizitky, posílala desítky e-mailů. Ale bez odezvy.

Dnes k ní na hodiny zpěvu dochází její bývalá profesorka! Mirka kolem sebe šíří dobrou náladu, sil a nápadů má na rozdávání. Byla přizvána k akci Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015 nazvané Zpěvomat – tam jsme si jí všimli a pozvali do rozhlasového studia k rozhovoru. Její další kroky vedou z Plzně do multikulturního Berlína. Proč právě tam? A jak příběh Mirky Novak v Americe dopadl?

Mirka Novak při rozhovoru s moderátorem Stanislavem Juríkem

Nenechte si ujít celý rozhovor s majitelkou jímavého altu, zpěvačkou Mirkou Novak, který připravil moderátor Stanislav Jurík.

Spustit audio