V Plasích vznikne lékařský dům

9. duben 2018

Plasy koupily centrálu místní Jednoty a postaví tam za zhruba 50 milionů korun lékařský dům. Vznikne v něm 12 až 14 ordinací základních lékařských oborů, rentgen, lékárna a laboratoř.

„Chceme lékaře soustředit a navíc sem ještě nějaké profese dostat, zatím je to v jednání. Musí tu být základní ambulantní péče," řekl starosta Plas Zdeněk Hanzlíček. Tedy dětské, chirurgie, interna, praktičtí lékaři, zubní, plicní, urologie, kardiologie a neurologie.

Lékařský dům má podpořit zájem lidí o bydlení v Plasích. „A hlavně, aby sem jezdili obyvatelé širokého okolí, protože severní Plzeňsko je jediný okres v republice, kde není zdravotnické zařízení tohoto formátu, tedy ani nemocnice, ani poliklinika," uvedl Hanzlíček.     

Budovu v centru ve směru na Babinu proti staré čerpací stanici koupilo město předloni za 12 milionů Kč od Jednoty Plasy, která tam měla ředitelství. Prostory budovy bude město lékařům pronajímat.

„Teď dokončujeme prováděcí projekt a rozpočet. Náklady předpokládáme kolem 50 milionů," uvedl starosta. Město chce začít se stavbou letos na podzim, lékařský dům chce otevřít v polovině příštího roku. „Bude to financované ve spolupráci s krajským úřadem," dodal Hanzlíček.

Projekty pro lepší život

Plasy dále za zhruba stejnou sumu přestavují bývalé kino na multifunkční zařízení s velkým společenským sálem, salonky, restaurací a digitálním kinem. Dále město letos připravuje za 18 milionů kanalizace v ulicích Hutní a Potoční, na něž bude žádat o dotace. Každý rok dává tři miliony korun do oprav místních komunikací.

Plasy mají základní rozpočet kolem 55 milionů korun, ale s dotacemi, v nichž byly v posledních letech úspěšné, je to 80 až 100 milionů korun. „Na rozvoj jde v posledních letech až 50 milionů korun a na městě je to vidět," uvedl starosta Zdeněk Hanzlíček. Plasy mají výbornou dopravní obslužnost, do Plzně dojedou lidé za necelou půl hodinu, jsou tam zdravotní zařízení i nákupní centrum, mateřské, základní i střední školy.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio