V Plzeňské Waldorfské základní škole Dobromysl učí děti hospodařit s vodou

23. říjen 2018 12:00

Kvůli tomu se přebuduje i školní vnitroblok, kde k zalévání budou využívat dešťovou vodu. Zatím trénují na školním pozemku nedaleko školy.

 „Na začátku roku nejdříve děti pozorovaly přírodu, jak se zem proměňuje v rámci počasí a potom půdu obdělávaly od začátku. Musely ji pomocí rýčů a motyk odtravnit, ručně oraly - dokonce děti táhly pluh a vláčely bránami. Sely také semínka, potom je zadupávaly a válcovaly. Cílem je, aby si děti vybudovaly vztah k přírodě, a také aby na políčku viděly všechny souvislosti působnosti vody. Teď budeme řešit, jakým způsobem můžeme pomoci vodu zachovávat. Zároveň některé děti hlásily, že něco podobného mají na svých zahradách a s rodiči už to řešily,“ popsala učitelka třeťáků Zdeňka Hajšmanová.

Děti by se měly naučit hospodařit s vodou na školní zahradě, která se právě buduje ve vnitrobloku školy. „Nacházíme se na školní zahradě, která má rozlohu zhruba 500 metrů. Snažíme se, aby byla k využití pro děti, a aby tu mohly trávit svůj volný čas. Rozhodli jsme se, že ve vnitrobloku, který není využitelný pro trávník nebo pěstování, využijeme toho, že tu máme velký prostor střech a teče nám sem hodně dešťové vody, která v tuto chvíli odtéká nevyužitá do kanalizace. My bychom jí chtěli využít právě na zalévání naší zahrady,“ vysvětlila ředitelka Waldorfské základní školy Dobromysl Sylvie Kubová.

Škola na projekt využití vody dostala dotaci z nadačního fondu Zelený poklad. „V rámci dotace bychom měli v těchto prostorách zapustit velkou podzemní retenční nádrž, která bude mít kapacitu přes 400 litrů. Chtěli bychom, aby se děti naučily, že ta voda je běžnou součástí zahrady, a aby s ní chodily zalévat a bylo to příjemné,“ doplnila Sylvie Kubová.

Hotovo by mělo být do podzimu roku 2019.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio